atv-ziranti dobijaju presudeDa borba prevarenih žiranta protiv banaka, ipak, nije borba sa vjetrenjačama, govori i podatak da je, u posljednjih godinu dana, više od hiljadu onih kojima su na grbaču stavljeni tuđi krediti, dobilo presude u svoju korist. Veliki je to pomak, ali nema mjesta pretjeranom radovanju, kaže Nenad Mirković, Prijedorčanin koji godinama muku muči plaćajući tuđe rate.

“Našom borbom pokazali smo sudovima i bankama da nije onakvo stanje kako su banke predstavljale. Međutim, i dalje pojedine banke šalju žalbe i smatraju da su, i dalje, žiranti krivi zbog kredita koje su dužnici podigli”, priča Nenad.

Mirković podsjeća na fantomske mjenice, krivotvorene potpise i lažne izjave preko kojih se dolazilo do novca.
Kaže da je i sam dobio presudu protiv dužnika i kredita koga nikad nije potpisao, ali da se sada suočava, upravo, sa žalbom. Ipak, vrijeme je, sada, na njihovoj strani, dodaju u Udruženju za zaštitu žiranata. Čim stigne prva opomena, odmah se mora reagovati. To je spasilo dužničkog ropstva one koje je sud oslobodio plaćanja.

“Dobijanjem opomene pred tužbu ili da se ne vraća kredit tražili su kopije dokumenata da vide koje su to dokumente oni potpisali. Dokaz na sudu može biti samo ugovor o kreditu ili o jemstvu ili mjenica sa mjeničnom izjavom. Ako nema tih dokumenata validno potpisanih od strane žiranata oni se oslobađaju”, objasnio je predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata Jovica Cvetković.

Mora se naći i rješenje za one kojima je sud već zaplijenio imovinu. Nenada Mirkovića, sa početka naše priče, ni to nije mimoišlo.

“U mom slučaju je zamirivač, ali još nije oduzet. Prodat je za 234 marke, a košta 700-800 maraka. Kazao sam – ko dođe po njega neće ga biti”, priča Nenad.

Kako je krenulo, neće više biti ni žiranata, jer su građani vidjeli šta se dešava, kažu u udruženju koje ih okuplja. Podsjećaju da se banke, još, ne pridržavaju izmjena zakona i da daju kredite po staroj praksi. Malo se i šale na svoj račun. Kažu da je upravo ova situacija proizvela legendarnu pošalicu – ustani kume da sjedne žirant.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL