izvidjaci na sastanku kod ivanica (1)Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić primio je delegaciju Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju su činili predstavnici Saveza izviđača Republike Srpske Adnan Badnjević (Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor), Jadranko Đuraković i Nikolina Davidović (Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor), Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Ivanković i Izviđača Brčko distrikta Ivan Klašnić.

-Na sastanku smo razgovarali o aktivnostima oko pripreme kontigenta izviđača BiH za učešće na Svjetskoj smotri izviđača („Jamboree“) u Japanu od 28.7. do 8.8.2015. godine, zatim o projektu „Resursi za budućnost“ koji je finansiran od izviđačke Fondacije „Glasnici mira“ („Messengers of Peace“) a koji izviđači u Bosni i Hercegovini trenutno provode. Takođe najavljena je i posjeta predstavnika Svjetske izviđačke fondacije (World Scout Foundation) koji i na ovaj način pružaju podršku izviđaštvu BiH – rekao je Adnan Badnjević i dodao da od 2011. godine tri saveza zajednički istupaju i sarađuju u okviru Nacionalne izviđačke organizacije.

izvidjaci na sastanku kod ivanica (2)On je potvrdio da su najavljene i druge aktivnosti odreda izviđača koje predstoje u narednom periodu.

-Mladen Ivanić, nekadašnji izviđački vođa, pohvalio je rad SI u BiH i saveza koji ga čine i dao konkretne prijedloge kojima će podržati jačanje izviđačke organizacije u Bosni i Hercegovini kao organizacije neformalnog obrazovanja i vaspitanja – potvrdio je Badnjević.

On je istakao da je veliko priznanje za Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor činjenica kako su dva člana delegacije koja je bila u zvaničnoj delegaciji tokom ovog sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, dugogodišnji članovi Odreda koji nosi ime legendarnog doktora Mladena.

Na kraju sastanka napravljena je i fotografija kojom učesnici pozdravljaju pozdravom „Glasnika mira“ u obliku goluba, simbolom mira u svijetu za koji se zalažu članovi Svjetske organizacije izviđačkog pokreta.

Odred izviđača „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor

izvidjaci na sastanku kod ivanica (3)