izlozba akvarela malog formata (1)U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba Četvrtog bijenala akvarela malog formata koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom /SKC/ iz Novog Beograda.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić potvrdio je da je ova izložba rezultat dugogodišnje saradnje ove dvije ustanove, te da je SKC kompletni organizator izložbe što uključuje selekciju radova, grafičku opremu i dizajn kataloga.

“Prva tri bijenala naša publika pamti kao veoma kvalitetne izložbe, a po riječima organizatora i prvim utiscima posjetilaca, ovu možemo okarakterisati kao najkvalitetniju izložbu do sada”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je sama specifičnost akvarela svježina i neposrednost i da ovi radovi samim tim što su djela različitih autora imaju tu svježinu koju izložbu čine veoma zanimljivom.

izlozba akvarela malog formata (4)Autor Bijenala i urednik Galerije SKC Novi Beograd LJiljana Subotić istakla je, otvarajući izložbu, da je ovo gostovanje u Prijedoru već postalo tradicionalno.

“Ovo je manifestacija po kojoj se prepoznaje Beograd, a nadam se i Prijedor jer svaki put gostujemo ovdje i imamo priliku da pokažemo šta se događa novo na polju ove tehnike”, rekla je Subotićeva.

Ona je dodala da je cilj izložbe da promoviše akvarel kao klasičnu slikarsku tehniku koja kao malo koja tehnika nosi toliko životne energije i optimizma.

“Svaki put na konkursu za akvarel malog formata imamo sve kvalitetnije radove i brojnije autore tako da je ovaj put pred žirijem bio težak zadatak da u više od 250 autora iz Srbije i zemalja okruženja izabere 95 autora i njihove radove rađene u akvarelu kao jedno izuzetno senzibilnoj tehnici”, istakla je Subotićeva.

Ona je dodala da je konkurs bio raspisan u decembru prošle godine i trajao je do polovine marta, a žiri je dodijelio četiri diplome i šest pohvala.

Izložba akvarela malog formata, koja je ove godine u programu prijedorskog Kulturnog ljeta, biće u Muzeju Kozare otvorena do 30. juna.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

izlozba akvarela malog formata (2) izlozba akvarela malog formata (3) izlozba akvarela malog formata (5)