srna-simpozijum medicinskih sestara (1)Na Mrakovici je danas otvoren 13. Međunarodni simpozijum s ciljem unapređenje položaja medicinskih sestara, tehničara i babica u Republici Srpskoj i dostizanja evropskih standarda u ovoj oblasti.

Nacionalni koordinator za sestrinstvo i porodiljstvo Republike Srpske Živana Vuković Kostić istakla je da se rado odazvala pozivu da pomogne organizaciju ovog simpozijuma koji je okupio brojne stručnjake ove oblasti iz Norveške, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Federacije BiH i Republike Srpske, jer je i namijenjen svima koji se direktno ili indirektno bave sestrinskom njegom.

“Centralna tema ovog simpozijuma je `Tajna uspješne komunikacije i uticaja` koju će prezentovati Zoran Ilić iz Srbije, a planirano je da se rad ovog skupa provodi kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja, poster prezentacije i diskusije”, istakla je Kostićeva.

Ona je dodala da će to predavanje pokazati kako da se dobije ono što se najviše želi uz postizanje i očuvanje bolje komunikacije.

“S obzirom da medicinske sestre čine najveću grupu zdravstvenih radnika, sestre moraju biti dobro obrazovane i motivisane, ali i dobro plaćene da bi poboljšale ishod svojih usluga, te se nadamo da ćemo donijeti dobre i kvalitetne zaključke koje ćemo uputiti nadležnim institucijama koje treba da nađu načina da ti zaključci budu i realizovani”, rekla je Kostićeva.

srna-simpozijum medicinskih sestara (2)Ona je dodala da su medicinske sestre, tehničari i babice stvarna snaga u zdravstvenom sistemu, a zajednički cilj im je poboljšanje zdravlja i dobrobiti stanovništva, kao i smanjenje zdravstvene nejednakosti.

Simpozijum pod nazivom “Ne možete imati bolje sutra, ako sve vrijeme razmišljate o juče” podržali su mnogi sponzori, među kojima grad Banjaluka i grad Prijedor, Univezitet “Apeiron”, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Na simpozijumu učestvuju i brojni izlagači koji će pokazati na koji način sestrinstvo i same sestre mogu raditi i koristiti sredstva koja su im potrebna za rad.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, koje je organizator simpozijuma, aktiviralo je svoj rad 1998. godine, a u svom sastavu ima 15 aktivnih sekcija, čiji je cilj da se bave edukacijom medicinskih sestara, babica i tehničara.

Svojim programima kontinuirane edukacije, koji su imperativ rada Udruženja, brojnim stručnim skupovima, te simpozijumima daju izuzetan doprinos u praćenju i razvoju ove profesije. Simpozijum na Mrakovici trajaće do nedjelje, 7. juna.

SRNA