rudar prijedor-proljece 2015Nikoga u Rudar-Prijedoru nije napuštao optimizam ovoga proljeća da se u teškoj trci, u kojoj im je glavni konkurent za prvo mjesto u Prvoj ligi Republike Srpske Leotar, može izdržati i izboriti povratak u Premijer ligu BiH.

Potvrdili su to „rudari sa Sane“ i u krajiškom derbiju protiv Kozare iz Gradiške. Slavili su sa 2:0 golovima Filipa Arežine i Siniše Radoje, koji se 10.put upisao u listu strelaca, a golmana gostiju Stefana Đakušića savladali su u drugom poluvremenu.

„Vjetar u leđa“ imali su saznanjem da su Trebinjci „načeti“ u Derventi od Tekstilca i kao da su tek tada shvatili da sada sudbina zavisi isključivo od njih i njihove vjere da moraju da se nađu na poziciji lidera koja im pripada.

-Hvala Bogu sve se završilo onako kako smo priželjkivali i sada smo na korak do šampionske titule. Znali smo da nas očekuje teška utakmica poslije Foče, gdje smo od vođstva 2:0 remizirali u finišu sa Sutjeskom. Moji igrači bili su utučeni, trebalo ih je samo vidjeti na prva dva treninga ove nedjelje, „dizati ih“ i psihološki pripremiti za derbi. Očekivali smo da će i u Derventi biti onako kako je pošteno, ali nije bilo lako igrati pod pritiskom. Kozara se pokazala kao kvalitetna ekipa, objektivno gledano bili su bolji od nas u prvom poluvremenu. U nastavku, ulaskom Arežine dobili smo na kontroli sredine terena, upravo on je postigao toliko željeni pogodak, potom i Radoja potvrdio pobjedu – rekao je šef stručnog štaba zeleno-crnih Zoran Bujić.

Kao i u čitavom drugom dijelu takmičenja Prijedorčane je i u ovom okršaju krasilo strpljenje. Fizički dobro pripremljeni, sa drugarskim odnosom, ni kada lopta ne pogađa okvir gola, nema kod njih nervoze. Vraćaju se na svoja mjesta, koncentrisani da što prije ponovo krenu u juriš. Jedan podatak dovoljno govori o tome da su napravili veliki pomak u odnosu na jesenju etapu. Naime, tada u sedam mečeva (računajući i onaj u Donjem Šepku protiv Napretka, dobijen službenim rezultatom) nisu zatresli mreže protivnika. Ovog proljeća samo u jednom i to u Ljubiji, kada su doživjeli jedini poraz u borbama za bodove od dervenćanskog Tekstilca (0:1) iza kojeg je uslijedila serija od šest trijumfa i dva neriješena ishoda.

-Kao što smo i očekivali, bilo je teško. Kvalitetan protivnik, prvo poluvrijeme proteklo je u nadmudrivanju, a u nastavku krenuli smo u ofanzivu. Na vrijeme smo postigli prvi gol, tada je sve bilo mnogo lakše. Osluškivali smo i šta se događa u Derventi. Tekstilac je dokazao da nije slučajno u drugom dijelu prvenstva pružao odlične partije, a i nas jedini uspio dva puta da savlada. Naravno, moramo ostati „hladnih glava“, jer očekuje nas još gostovanje u Tesliću gdje ne bi smjeli da na kraju sav trud upropastimo. Kao i sve protivnike poštujemo i Proletera, maksimalno ozbiljno ućićemo i u posljednje iskušenje u šampionatu Srpske – istakao je jedan od nosilaca igre, neumorni „vezista“ Bojan Burazor.

Vrijedi podsjetiti da je Rudar-Prijedor i finalista ovogodišnjeg Kupa Republike Srpske. Poslije Teslića, razmišljaće se i okršajima sa ekipom Krupe iz Krupe na Vrbasu, 10.juna na prijedorskom Gradskom stadionu, a 14. juna na terenu rivala, sa željom da se u četvrtom pokušaju konačno dođe i do pobjedničkom pehara u ovom prestižnom nadmetanju.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com