noc muzeja prijedor (4)Otvaranjem etnološke izložbe “Podgrmečke vodenice”, autora Milovana Antovića, u Muzeju Kozare počela je “Noć muzeja”.Otvarajući manifestaciju, direktor muzeja Zoran Radonjić rekao je da se ova ustanova pridružila zajednici evropskih muzeja koji tokom ove noći priređuje mnoštvo različitih sadržaja.

“Sve ovo radimo s namjerom da privučemo novu publiku u muzej, posebno mlade, i zato smo pripremili raznovrstan i zanimljiv program za sve uzraste”, istakao je Radonjić.

Autor izložbe o podgrmečkim vodenicama Milovan Antonić pojasnio je da je riječ o fotografijama vodenica u slivovima Japre i Vojskove odnosno Sane i Une, koje je počeo da izrađuje od 1970. godine.

Antonić je naglasio da su vodenice stotinama godina unazad bile važne našem narodu, isto kao njive, livade i šume, jer su značile život, ali i što su građene na najljepšim mjestima, na obalama rijeka i pored brzaka i slapova.

noc muzeja prijedor (5)Antonić je dodao da ova izložba obnavlja sjećanja na život naroda u prethodnih nekoliko stotina godina.

Prema njegovim riječima, žalosno je što je od nekadašnjih više od 200 vodenica danas u Podgrmeču ostalo dvadesetak.

“One znače materijalno i kulturno dobro naše kulturne baštine i poruka izložbe je da se vratimo prirodi, starim provjerenim vrijednostima, zdravoj hrani i da njegujemo i obnavljamo ono što je nekad bilo dobro, a to je brašno sa vodenice”, kaže Antonić.

Tokom “Noći muzeja”, koja je izazvala veliku pažnju Prijedorčana, biće održano predavanje Mirjane Vojvoda sa Arheološkog instituta iz Beograda koja će predstaviti dostgnuća arheološkog projekta “Viminacijum – rimski vojni logor Kostolac”.

noc muzeja prijedor (1)Program će trajati do jedan čas iza ponoći, a posjetiocima će do tada biti prikazani dokumentarno-istorijski film “Nekad i sad – kuće znamenitih ljudi: dr Arčibald Rajs” i etnološko-dokumentarni film “Usamljeni Samarićanin”.

U muzičkom dijelu večeri učestvuje kvartet klarineta iz Banjaluke, a posjetioci će u pauzi moći da degustiraju domaću hranu iz Poljoprivredne zadruge “Agrojapra” iz Donjih Agića.

“Noć muzeja” u Muzeju Kozare u Prijedoru organizuje se od 2008. godine.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

noc muzeja prijedor (2) noc muzeja prijedor (3)