srna-zlatno kolo-pocetak (3)U Brezičanima kod Prijedora večeras je otvorena 4. Republička smotra folklora “Zlatno kolo” čiji domaćin je ovdašnje Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Milan Egić”, a pokrovitelji grad Prijedor i Vlada Republike Srpske.

U ime gradonačelnika Prijedora smotru je otvorila načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić i poželjela da pobijede najbolji.

“Prijedor je večeras otvorio svoja vrata, a vi ćete svojom, muzikom, igrom, pjesmom i narodnom nošnjom i tradicijom koju čuvate, pokazati večeras ono najbolje”, poručila je Babićeva.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Radana Daljević rekla je da ovo ministarstvo podržava udruženja građana Republike Srpske kroz njihove programe i projekte koji njeguju tradiciju svih građana Republike Srpske.

srna-zlatno kolo-pocetak (2)“Ministarstvo je podržavalo i KUD `Milan Egić` iz Brezičana i njihove manifestacije i činiće to i ubuduće, kako za ovaj KUD tako i za ostale KUD-ove koji njeguju tradiciju i kulturu svih građana Republike Srpske”, rekla je Daljevićeva novinarima u Brezičanima.

Predsjednik Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske Mladen Krsman rekao je da je poznato da je u folkloru u Republici Srpskoj postojala pauza od 20 godina, a najzaslužniji za oživljavanje folklora su Vladimir Mandičevski, Vaso Popović i Mira Lukač, kojima su večeras posthumno dodijeljena priznanja za doprinos oživljavanju folklora.

“Savez se rukovodi time da posjeti sve lijepe krajeve Republike Srpske kao što je večeras to slučaj u Brezičanima kod Prijedora”, dodao je Krsman.

srna-zlatno kolo-pocetak (1)U smotri folklora “Zlatno kolo” učestvuje osam KUD-ova iz Prijedora, Pala, Čelinca, Nove Topole, Istočnog Sarajeva i Novog Grada u takmičarskom dijelu, a pet od njih i u revijalnom.

Predsjednik žirija je Predrag Stevanović, a članovi Mile Lukić i Momčilo Vesović. Osim nagrada bronzano, srebrno i zlatno kolo, žiri može dodijeliti i specijalna priznanja za koreografiju, tehničke elemente, umjetnički utisak, scenski izgled, izvornost, nošnju, pjesmu i muzičku pratnju.

Pobjednik “Zlatnog kola” predstavljaće Republiku Srpsku na Evropskoj smotri folklora u Geteborgu 2016. godine.

Prve tri republičke smotre folklora održane su u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Donjem Žabaru.

SRNA