U Prijedoru je danas otvoren regionalni centar Zavoda za stomatologiju Republike Srpske u okviru kojeg će se građanima prijedorske regije pružati usluge iz oblasti oralne hirurgije, a kasnije i specijalističke usluge iz ostalih oblasti stomatologije.

Direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Miloš Kos rekao je da je ova ustanova u adaptaciju i opremanje prostora iz vlastitih sredstava izdvojila više od 130.000 KM i zaposlila tri ljekara i četiri stomatološke sestre.

“Grad Prijedor ima oralne hirurge u privatnom sektoru, građani Prijedora mogu da idu kod privatnika, međutim ovdje je poenta da svi ljudi koji su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, dakle koji imaju svoje zdravstvene knjižice, mogu da dođu ovdje i besplatno obave sve vrste oralnohirurških intervencija”, rekao je Kos.

On je dodao da Zavod ima i komercijalni cjenovnik koji je povoljniji u odnosu na privatni sektor i koji nudi mogućnost odgođenog plaćanja.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da grad Prijedor i ova regija zaslužuju centar kojim će se zatvoriti jedna cjelina kad su u pitanju stomatološke usluge.

On je naveo da je grad izdvojio 15.000 KM za adaptaciju i nabavku opreme.

“Naravno tu nećemo stati u naravnom periodu. Sagledat ćemo šta je sve neophodno da ovo bude centar na ponos svih čitave regije, ali i Republike Srpske.Želimo da imamo najbolji centar u Republici Srpskoj, želimo da imamo najbolji kadar i radimo na tome”, poručio je Javor.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Miloš Marjanović podsjetio je da su usluge oralne hirurgije prije četiri godine ukinute na primarnom nivou u Prijedoru, a da od danas građani ponovo imaju te usluge o trošku Fonda.

“Ono što je bitno za nas, dva su aspekta. Prije svega, građani su dobili uslugu koju nisu imali ranije, besplatno, na uputnicu, a druga stvar je u profesionalnom smislu proširenje usluga”, dodao je Marjanović.

Rukovodilac prijedorskog centra Zavoda Bojana Ćopić rekla je da će rad biti organizovan u dvije smjene, od 7.00 do 20.00 časova.

“Stomatologija je grana medicine koja je uskraćena na primarnom nivou, a s obzirom na to da je Prijedor velika regija, ima potrebe za drugim specijalizacijama, kao što je protetika, prije svega, koja bi bila neophodna oralnom hirugu, isto tako i parodontologija, specijalista bolesti zuba, dok su ortodoncija i specijalista dječije i preventivne stomatologije na primarnom nivou”, navela je Ćopićeva.

Ona je istakla da se usluge u novootvorenom centru rade na najsavremenijoj opremi i sa najsavremenijim materijalima i izrazila nadu da će pacijenti ubrzo biti svjedoci kvaliteta usluga.

Centar za stomatologiju Prijedor smještene u objektu Doma zdravlja Prijedor na Urijama.

prijedorgrad.org