U organizaciji Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor, danas se na Kozari održava tradicionalna manifestacija “Pozdrav proljeću”.

Za razliku od prošle godine kada je bio sunčan dan i lijepo vrijeme, sve učesnike je ovoga puta dočekao snijeg i niska temperatura.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Nacionalnog parka “Kozara”, na Mrakovici ga ima nekoliko centimetara za pravi zimski, a ne proljećni ugođaj.

To ipak nije spriječilo brojne planinare i ljubitelja prirode iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i šire da stignu na krajišku ljepoticu.

Planinarski pohod je počeo od Rajkovića (275 m n/v) a staza u dužini od 13 kilometara vodi preko Kozaračkog kamena (658 m n/v) do Mrakovice (802 m n/v).

Dolazak prvih učesnika na krajnji cilj očekuje se već oko podneva a na Mrakovici je pripremljen i ručak te kulturno-zabavni program koji počinje od 13:30 časova.

Prije početka samog pohoda na polaznoj tački u Rajkovićima, na jarbol je podignuta i zastava Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor, organizatora manifestacije.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com