Osnovni sud u Prijedoru zabranio je, rješenjem od 19. marta, “Drvo Exportu” iz Teslića kopanje uglja najmanje 10 metara od parcele u Bistrici, jednog od tužioca, mještanina Bistrice Radovana Zrnića.

Njegova advokatica Dragana Stanković za Gerila.info je istakla kako je vještačenjem utvrđeno da je investitor Zrniću uništio više od 500 metara kvadratnih njegove parcele.

Međutim, presudom koja je advokatici uručena 20. marta, nije naloženo da se prekopano zemljište vrati u prvobitno stanje.

“Sud mi je uručio rješenje kojim se određuje mjera obezbjeđenja, i zabranjuje se “Drvo Exportu” da preduzima bilo kakve radove na parceli tužioca Zrnića. Tačnije, ne smiju kopati na njegovoj parceli i na razdaljini od 10 metara od njegove parcele. Sud je naložio da tuženi mora preduzeti mjere kako bi se osigurala parcela od daljeg odranjanja u cilju održavanja postojećeg stanja i sprečavanja uvećanja štete”, navela je Stanković.

Šta je Sud u Prijedoru utvrdio?
U obrazloženju presude jasno se navodi da je utvrđena činjenica da je došlo do promjene oblika i površine parcela Zrnića nastalih odronima i pojavom novih pukotina na preostalom zemljištu.

Dodaje se kako to “dovodi sud do logičnog zaključka da će se desiti dalje odranjanje zemljišta predlagača prema površinskom kopu uglja koji se nalazi na susjednoj parceli, ukoliko se nastave radovi protivnika obezbjeđenja”.

“Pravo protivnika predlagača da obavlja rudarsku djelatnost eksploatacije uglja (lignita) na ležištu „Bistrica“ unutar eksploatacionog polja se moravršiti sukladno odredbi citiranog člana 13. Zakona o rudarstvu, odnosno na način da se radovima ne utiče na stabilnost niti na promjenu oblika i površine parcela koje se ne nalaze unutar ekspolatacionog polja kao i da se radovima ne oduzima niti smeta posjed niti jednom licu”, stoji u presudi.

Sud se osvrnuo i na prigovor “Drvo Exporta” da bi mu se zabranom kopanja na 10 metara udaljenosti od parcela “pričinila nesaglediva šteta”.

“Sud isti smatra neosnovanim jer protivpredlagač posjeduje koncesiju i odobrenje za eksploataciju uglja (lignita) na ležištu Bistrica na površini eksploatacionog polja od 9,50 ha. Stoga sud smatra da protivpredlagač ima mogućnost da nesmetano obavlja rudarsku djelatnost na velikoj površini na koju se ne odnose izrečene mjere obezbjeđenja”, zaključio je Osnovni sud u Prijedoru.

U presudi se navodi da izrečena mjera obezbjeđenja ostaje na snazi do naredne odluke suda o mjeri obezbjeđenja.

Inače, mjera je dio tužbe Radovana Zrnića protiv investitora o kojoj se vodi proces pred Osnovnim sudom u Prijedoru.

“Ma sad dalje tražimo u tom sudskom postupku da se stanje na parceli vrati u prvobitno stanje i da mu ne smetaju u tom posjedu. Nije se ta parcela samo odronila, nego su se po njenoj velikoj površini pojavile pukotine i rupe. I neko drveće im je popadalo. Sad, nebezbjedno je da koriste tu parcelu, kao što su je ranije koristili. Ova mjera zabrane je samo hitna mjera koja je donesena u okviru procesa, da ne kopaju dalje”, pojasnila je Stanković.

Tužili i drugi mještani Bistrice
Ona navodi i da je krajem decembra pet mještana Bistrice podnijelo zajedničku tužbu pred Osnovnim sudom u Prijedoru protiv “Drvo-Exporta”, Republike Srpske i Grada Prijedora radi utvrđivanja povrede njihovih ustavnih prava, te naknade štete za povredu ustavnih prava.

“Po toj tužbi još nije održano još nije ročište, tek je predana tužba i zaprimili smo odgovore na tužbu. Vodi se i još nekoliko upravnih sporova. Jedan, sad zadnji, tu je više od 20 mještana Bistrice podnijelo tužbu pred Okružnim sudom u Banjaluci protiv rješenja nadležnog ministarstva kojim se izdaje ekološka dozvola. Pronašli smo mnoge razloge za podnošenje te tužbe. Između ostalog pronašli smo kako nije utvrđeno nulto stanje životne sredine onako kakvo je trebalo biti, da nisu izmjerena sva mjerenja, na primjer vazduha kako propisi nalažu i tako dalje”, rekla je Stanković.

Mještani koji imaju zemljište uz rudnik u Bistrici, okupljaju se svakodnevno od početka februara kako bi zaštitili svoju zemlju od kopanja uglja.

Bistrica je jedno od najljepših sela podno Kozare sa oko 700 stanovnika i sa punom školom djece.

No nakon otvaranja rudnika uglja, pod najmanje sumnjivim okolnostima, mještani su poručili više puta da se može desiti da i u Bistrici prevladaju opustjela ognjišta.

Koncesiju za ugalj u Bistrici dodijeljena je kompaniji “Drvo Export” iz Teslića na period od pet godina nekoliko mjeseci nakon što je rudarenje već počelo, nagrižena netaknuta priroda i zagađena lokalna voda.

Do sada nema podataka o tome koja je količina uglja iskopana i izvezena iz Bistrice.

gerila.info