Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. marta. Tim povodom stomatolozi poručuju da je veoma važno voditi računa o zdravlju zuba od malih nogu.

Roditelji često dovode djecu kod zubara tek kada se pojavi bol i kada je kvar uznapredovao.

Po mišljenju Prijedorčana zdravlje zuba kod djece jeste tema o kojoj bi se trebalo više govoriti.

“Bilo bi poželjno još malo više obratiti pažnju na zdravlje zuba kod djece. Djeca su osjetljiva, a od malena ako se ne vodi računa onda dolazi do problema”, rekao je Izet Majković.

“Veoma je individualno koliko vodimo računa o zdravlju zuba kod djece. Ja vodim računa o zdravlju zuba kod svoje djece”, rekala je Marijana Bijelić majka troje djece.

Najosjetljiviji period kod djece je od rođenja do treće godine.

Redovnom kontrolom kod stomatologa, održavanjem oralne higijene i zdravom prehranom, mliječni zubi će biti zdravi sve do pojave trajnih.

“U našem društvu je uređeno da djeca do petnaest, čak sada osamnaest godina imaju besplatnu zaštitu oralnog zdravlja. Mislim da to roditelji treba da iskoriste. Svi dentogeni bolovi koji su vezani za pulpite, parodontite, sva akutna stanja, velike kariozne lezije, stariji ispuni, popucali ispuni, frakture korijena zuba, frakture zuba kao zuba, traume. Sve je povezano sa akutnim bolom i tek tada roditelji dovode dijete u stomatološku ambulantu. Sva ta stanja su preduslov za pojavu fonetskih poremećaja, funkcionalnih poremećaja, estetski i psihološki poremećaja. Moje mišljenje i preporuka je da se mliječni zub obavezno treba popraviti”, naglasila je Aleksandra Orlić Pačariz, doktor stomatologije, spec. oralne hirurgije.

Po preporuci stomatologa prvi pregled treba da bude prije prve godine kako bi se stvorio kontakt između stomatologa, majke i djeteta. Osnova preventive je zapravo buđenje svijesti kod roditelja.

kozarski.com