Prošle su 3 nedjelje, otkako je proizvođač čokoladica “Milka Oreo Bar”, povukao ove slatkiše iz prodaje zbog opasnosti da se u njima nađu komadići plastike, a gradska inspekcija u Banjaluci je u jednoj prodavnici našla te čokoladice na policama.

Dakle, pojedini prodavci su se oglušili o upozoranje proizvođača, ali i o obavještenje evropskog Sistema brzog uzbunjivanja EU RASFF, koje je trgovcima proslijedio Glavni republički inspektor za hranu Republike Srpske.

Ko je dužan da spornu i potencijalno opasnu hranu povuče sa tržišta i šta o tome kaže zakon?

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana “DON” Prijedor, koje se bavi zaštitom potrošača, kaže da je zakon jasan.

–Trgovci su dužni da popišu i roizvođaču vrate cijelu seriju proizvoda, za koje je stiglo upozorenje. Nevjerovatno je da oni to nisu učinili, jer im to ne bi nanijelo nikakvu štetu, pošto bi im proizvođač vratio novac – kaže Marićeva.

Ona dodaje da nije u pitanju samo loše i protivzakonito poslovanje, nego i zla namjera, jer se radi o zdravlju potrošača.

–Šta da se danas sutra neko dijete otruje čokoladicom u kojoj ima plastike? Šta je to drugo nego zla namjera – kaže Murisa Marić za Srpskainfo.

Ona dodaje da u ovakvom slučaju slijedi kažnjavanje nesavjesnog trgovca, koji nije uklonio potencijalno štetan proizvod na koji je upozoren, ali da sistem kazni nije naročito efikasan.

–Naravno da takvi trgovci zaslužuju najoštrije kazne, ali čak i kada dobiju kaznu, oni se na to žale, pa onda postupak traje unedgoled – kaže Marićeva.

Ona dodaje da ovakvi slučajevi ukazuju na to koliko su potrošači u našem društvu nezaštićeni, jer ne mogu biti sigurni čak ni u to da će trgovci povući sa polica proizvod koji može biti štetan.

–Šta bi trebalo? Da potrošači stalno prate medije i pamte šta je povučeno iz prodaje, pa da onda zagledaju svaki proizvod. To je apsurno. Kako onda da imaju povjerenja i u institucije i u trgovce kod kojih troše svoj novac – zaključuje Murisa Marić.

srpskainfo.com