Povodom Svjetskog dana voda, 22. marta, u preduzeću “Vodovod” a.d. Prijedor organizovali su “Dane otvorenih vrata” za učenike dvanaest prijedorskih osnovnih škola.

Tokom tri dana, đaci imaju priliku da razgledaju kontrolnu sobu za nadzor pumpnih stanica, laboratoriju u upravnoj zgradi, te alate za detekciju kvarova, da obiđu bunar u Tukovima i rezervoar Lamovita.

U “Vodovodu” godinama obilježavaju Međunarodni dan voda kroz aktivnosti s mladima, i ističu da ima vidljivog pomaka.

“Porasla je svijest kako đaka, tako i samih građana. Nemamo više divljih deponija u okolini naših bunara, što nam je bio prvenstveno cilj. Ljudi sad odlažu otpad daleko od naših izvorišta, a tome su doprinijeli ‘Dani otvorenih vrata’. Naše preduzeće brine o ispravnosti vode i čistoći naših izvorišta. Mi imamo sreću da živimo na ovom području, zato što neke zvanične statistike pokazuju da Prijedor ima rezerve vode za narednih 50 godina, a neke nezvanične čak i za sto godina”, izjavio je Zoran Mikić, rukovodilac Službe za proizvodnju i distribuciju vode u “Vodovodu”, a.d. Prijedor.

U okviru obilježavanja Dana voda, prijedorski “Vodovod” organizovao je konkurs za izbor najboljeg likovnog i literarnog rada učenika osnovnih škola na temu “Šta nam voda znači”.

Autori najboljih radova biće proglašeni i prigodno nagrađeni u četvrtak, 21. marta, u prostorijama ovog preduzeća. Svjetski dan voda, 22. mart, obilježava se od 1993. godine, a ovogodišnji moto je „Priroda za vodu“.

kozarski.com