Svi koji poznaju Anetu, reći će da je energična, pristupačna, uvijek optimistična i izuzetno talentovana solo pjevačica. Upravo njen izuzetan glas, pomogao joj je da uspješno završi banjalučku Akademiju umjetnosti. Pripadala je sjajnoj generaciji “Vile”, uspješno vodila hor “Pčelice”, a sada je pred njom novi izazov. Sa želјom da našim mladim sugrađanima približi duhovnu muziku, okupiće talentovanu djecu, buduće članove male i srednje “Vile”.

Anetina lјubav prema muzici i umjetnosti uopšte, počela je još u vrtiću, kada su se uz muziku pripremale priredbe, a ona sa nestrplјenjem čekala samo da zapjeva. Prisjeća se da je prvi javni nastup imala sa svega šest godina, na dječijem takmičenju “Tom i Džeri” u Prijedoru.

“Pjevala sam pjesmu Zdravka Čolića ‘Okano’. Bila sam oduševlјena tom Čolinom pjesmom i rekla sam, tu i nijednu drugu. I danas radije pjevam pjesme muških izvođača. Moj prvi nastup nije prošao nezapaženo. Osvojila sam treće mjesto. Bila sam presrećna. Nekoliko puta nastupala sam na festivalu ‘Prvi aplauz’ i još nekim dječijim festivalima i takmičenjima”, prisjeća se Aneta.

Dodaje da su joj nagrade puno značile, ali da nije volјela pričati o njima.

“Kako su godine prolazile, shvatila sam da sam sama sebi nekako uvijek bila najveći kritičar. Često se dešavalo da sam na nekom takmičenju postigla dobre rezultate, a da lično nisam bila zadovolјna svojom interpretacijom i obrnuto. Moj subjektivni osjećaj mi najviše znači, ne znam da li je to pogrešno, ali je tako”, priča Aneta.

Ova mlada Prijedorčanka pripadala je sjajnoj generaciji članova Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva “Vila”, a lјubav prema horskom pjevanju rodila se još u osnovnoj školi.

“Negdje na početku srednje škole, postala sam član ‘Vile’. Bio je to predivan period mog života. Volјela sam da nastupam i kao solo pjevač, ali taj sklad glasova koji donosi horsko pjevanje, meni je davao poseban doživlјaj muzike i sigurnost u interpretaciji. Takmičenja i nezaboravna putovanja nešto su što će zauvijek ostati u sjećanju i srcu”, kaže Aneta.

Završila je banjalučku Akademiju umjetnosti, Odsjek solo pjevanje u klasi profesorice i operske dive Dunje Simić.

Od značajnih priznanja, Aneta izdvaja prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju solo pjevača “Vera Kovač Vitkai” u Novom Sadu, kada je osvojila prvo mjesto. Nastupila je u izuzetno jakoj konkurenciji, jer je na takmičenju bilo sedamdeset kandidata akademaca i srednjoškolaca iz više zemalјa, Holandije, Italije, Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH. Ovo takmičenje, prisjeća se, popraćeno je velikom medijskom pažnjom kao i podrškom publike koja je, pomno i sa uživanjem, pratila nastupe mladih umjetnika.

“Svoj talenat nadogradila sam na Akademiji u Banja Luci. Opera je vrhunac vokalne tehnike, što je za mene tokom školovanja bio veliki izazov i strast. Umijeće operskog pjevanja je najuzvišeniji dio čitavog spektra stilova pjevanja. Ta strast prema muzici, vremenom je postajala sve jača, što me je i opredijelilo da se ozbilјnije bavim pjevanjem i muzikom. Kada pričamo o karijeri solo pjevača, potrebno je dosta toga. Mnogo više od talenta. Istrajnost, rad, otpornost, čvrst karakter. Osoba koja želi da gradi karijeru i očekuje nešto od nje, zaista mora da ima sve te faktore kako bi uspjela. I faktor sreće, naravno”, kaže ona.

Ipak, između profesionalne karijere solo pjevača i porodice, izabrala je “mirnu luku”, a otkriva i zašto.

“Nisam neko ko ima ambicije kada je karijera u pitanju. Ne zato što mislim da ne mogu, nego zato što smatram da je život previše kratak. Nisam spremna na toliku vrstu odricanja da bih postigla neke visine. Za mene su visine nešto drugo. Moja porodica, na primjer. Istina je da ne bih bila živa bez muzike i umjetnosti, ali uvijek ću naći način i vrijeme da se bavim muzikom, prvenstveno zbog svoje duše, a ne zbog lične satisfakcije i aplauza. To je moj izbor. Umjetnost živlјenja i jeste u tome da svako radi onako kako želi i misli da treba”, kaže Aneta.

U razgovoru za “Kozarski vjesnik” komentarisala je i karijere svojih kolega.

“Na Nevena Crnića sam nekako najviše ponosna. Uvijek je imao svoj cilј i išao je dobrim putem. Bio je usmjeren na to što radi, trudio se, bio uporan i zbog njegovog ogromnog talenta, uspjeh je bio zagarantovan. Neven je ostao u Gracu, da živi i nastupa u njihovoj čuvenoj operi. Moramo biti ponosni na Nevena i njegov lirski bariton. Milica Stijepić, čije nastupe gledamo u ‘Zvedama Granda’, ima veliki potencijal. Pjevanje joj donosi veliko zadovolјstvo. Postoje lјudi sa više afiniteta, a u njenom slučaju, kao i mom, prisutna je lјubav prema više žanrova muzike. Smatram da u današnje vrijeme nije bitan povod ili mjesto gdje će neko pokazati svoje umijeće. Uspjeh svakog čovjeka treba da bude ono što on smatra uspjehom”, smatra naša sagovornica.

Kaže da ne voli praviti planove. Većinu stvari radi po nahođenju, a nekad pušta i da vrijeme odradi svoje. Voli rad sa djecom, i svaki put koristi priliku da ih podstakne na lјubav prema umjetnosti. To je svojim radom i dokazala vodeći uspješno hor “Pčelice” pri Gradskom horu Prijedor.

”Sada je preda mnom novi izazov. Krenuli smo sa prijemom novih članova u Dječiji hor ‘Vila’, sa namjerom da osvježimo članstvo Srpskog pjevačkog društva ‘Vila’ učenicima osnovnih i srednjih škola. Želјa nam je da djecu naučimo duhovne i liturgijske kompozicije”, pojašnjava Aneta.

Sa ponosom ističe da joj je porodica na prvom mjestu, gdje se osjeća najbolјe i najsigurnije. Tako je, kaže, naučila od svojih roditelјa.

“Moja porodica i prijatelјi koje istinski volim i osjećam su oni čija mi podrška i mišlјenje najviše znače. Svako od nas vremenom spozna ko su pravi prijatelјi, a u današnje vrijeme blagoslov je imati iste dugi niz godina. Shvatila sam nekako, da dugogodišnja prijatelјstva ipak imaju tu neku neraskidivu nit”, ističe Aneta i dodaje da je njen najsrećniji period života dobitak sina Ivana.

“Moj sin je nešto najbolјe što mi se desilo. Život mi je podređen tome da njega izvedem na pravi put i da mu budem dobra majka i uzor. Mislim da su nekako svi trenuci sreće i tuge, kada imaš dijete, upravo zbog tog istog djeteta. Barem je kod mene tako. Bilo je i tuge i razočarenja, ali smatram da su sve moje tuge bile s razlogom, jer sve se u životu dešava sa nekim razlogom. Cijenim život i sve što mi je dao. Jednostavno, ja sam srećna i zadovolјna žena”, kaže ona.

Budućim pjevačima poručuje da ostanu svoji i drže se onoga što stvarno vole i u čemu su dobri: ”Radite samo ono što vas ispunjava i čini srećnim.”

Biti uspješan nije lako, ali ako je volјa tu, i načina će biti.

PORODICA NA PRVOM MJESTU

Sve svoje velike želјe već je ostvarila. Ostale će težiti da ostvari. Ističe da nije neko ko ima puno želјa. Najbitnija joj je sreća i zdravlјe lјudi koje voli. Trudi se da radi samo ono što joj ispunjava dušu. Sve ostalo je gublјenje vremena.

kozarski.com