Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović razgovarao je danas sa zaposlenima u Osnovnom, Okružnom sudu i Okružnom privrednom sudu kao i Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru koji štrajkom traže ispunjenje zahtjeva.

Petrović je za “Kozarski vjesnik” izjavio da je na današnjem sastanku u Prijedoru potvrđena odlučnost članova da se istraje u zahtjevima.

“Ovo je borba za golu egzistenciju radnika u pravosuđu i njihovih porodica. Od danas su u štrajku 33 sindikalne organizacije. Nadamo se da ćemo sa predstavnicima resornog Ministarstva što prije sjesti za sto i pregovarati”, rekao je Petrović.

Sindikat pravosuđa, između ostalog, traži da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija.

Među njihovim zahtjevima je, kako navode, “prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u Srpskoj u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža”.

Iz Sindikata su ranije naveli da se štrajk u pravosudnim institucijama širom Srpske provodi se u skladu sa Zakonom o štrajku. “To znači da se postupa po predmetima hitne prirode; predmetima u koje su uključeni maloljetnici; predmetima kojima je ugrožena bezbjednost ljudi, imovine i zdravlja, poštujući ljudska prava”, saopštili su iz Sindikata.

kozarski.com