Kozarska Dubica – Borac: Omarska

U subotu Omarska započinje grčevitu borbu za opstanak u prvoligaškom društvu. Jesenju polusezonu završili smo na poslednjem mjestu, ali sa minimalnim zaostatkom. Bitno je da se nismo predali, da je dovedeno dosta pojačanja, da se radilo stvarno dobro na pripremama i da sa dosta entuzijazma dočekujemo nstavak prvenstva.

Ekipa je sigurno mnogo jača nego jesenas. Omarska se opredjelila za jedini ispravan put. Nismo htjeli dovoditi strance, već mlade igrače sa našeg terena željne dokazivanja i sigurni smo da će ovi igrači ostvariti i dobre rezultate i izboriti opstanak u ligi.

Što se tiče pojačanja došli su: Domuzin, najbolji strijelac druge lige, golman Zgonjanin i Sadžak iz FSA, Kralj Mihajlo iz banjalučkog Željezničara, Rastko Rastoka iz Bačke, te se u Omarsku vratio Lukas Gavranović. Sve mladi i talentovani momci.

U pripremama je bilo očiglčedno da su braća Nišić i Kovačević dodatno napredovali i da se od njih mogu očekivati još bolje igre ovog proljeća. Grahovac i Anđić se vraćaju nakon neugodnih povreda i već za nekoliko kola očekujemo i njih u punom kapacitetu. Oporavlja se i Mario Ratković, pa se nadamo da će se i on vratiti u pogon ovog proljeća.

Što se tiče odlazaka, život neminovno donosi i odlaske, vrijeme neumitno teče, tako da je klub napustio legenda kluba Romanić Bojan. Tu ostaje jedna generacijska praznina, ali svi smo u klubu svjesni da sve ima svoj početak i kraj. Osim njega, Sajak se vratio u Rudar, a Vujičić u Kanadu. Mikić je prešao u Slogu iz Trna, a Trkulja u Brdo.

No, najvažnije je da se stvarno dobro i vrijedno radilo na pripremama. Atmosfera je odlična. Kako su pripreme odmicale, ekipa je igrala sve bolje i bila je sve raspucanija. Podrška navijača je i dalje tu, a očekujemo je i u Kozarskoj Dubici u subotu.

Biće teško, jer se i Borac bori za goli prvoligaški život, ali svi u klubu smo jednoglasni, idemo iz utakmice u utakmicu, hrabro, odvažno, nemamo šta izgubiti, igraćemo sportski do kraja, pa šta zaslužimo. NAPRIJED PLAVI.

Međusobni susreti

Istorija međusobnih susreta Omarske i Borca je veoma bogata. Borac je drugi na ljestvici ukupno odigranih susreta, odmah iza Sloge iz Srpca. Mnogi od tih susreta bili su antologijski. Putevi Omarske i Borca su se prvi put ukrstili u sezoni 1979/80, tj. od debija Omarske u međuopštinskoj ligi. U Omarskoj je bilo neriješeno 1-1, a u Dubici smo poraženi 2-1. Dva zanimljiva susreta odigrani su i naredne sezone. U oba susreta su domaći slavili sa po 3-0, a kuriozitet je da su u oba meča postignuti het-trikovi. U Dubici ga je postigao Tabaković, a u Omarskoj Delić Borko.

U sezoni 1983/84 Omarska i Borac su vodili mrtvu trku za titulu. Antologijska utakmica je odigrana u Dubici pred 1.700 gledalaca. Borac je uspio slaviti 1-0 i kasnije zadržati bodovnu prednost do kraja prvenstva, te ostvariti plasman u regionalnu ligu, gdje mu se Omarska pridružila dvije godine kasnije. Upravo u poslednjem prijeratnom susretu pobjedili smo prvi i jedini put prije rata Borac u Dubici zahvaljujući dvostrukom strijelcu Delić Zoranu.

Nakon rata Borac je mnogo uspješniji u susretima sa Omarskom. Posebno bole porazi 7-4 iz 2002. godine i 9-1 iz 2003. godine, što je najveći posleratni poraz Omarske. Ipak, u sezoni 2007/08 uspjeli smo u direktnim susretima biti uspješniji od Borca i osvojiti titulu. U Dubici je bilo 2-2, a u Omarskoj 1-1, s tim da je u tom momentu nama remi faktički osiguravao titulu. Radovali smo se i u sezoni 2012/13. Omarska je na šampionskom putu u regionalnoj ligi oba puta slavila. U Dubici 1-0, golom Grahovca, a u Omarskoj čak 6-0. Posebno je bila bitna ta pobjeda u Dubici, jer je bila prelomna i od tada je Omarska napravila sjajan niz od 14 uzastopnih pobjeda.

Uglavnom, Borac je naš dugogodišnji rival protiv kojeg imamo veoma negativan skor, a posebno u Dubici.

ukupan skor 41 13 9 19 67-72

FK Omarska