U svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a od 1999. godine obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika. Ovo je dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Učenica 4. razreda Medicinske škole u Prijedoru Ivona Tramošljanin kaže da voli maternji jezik.

“Jedna sam od onih učenika koja je stvarno i svestrana i pored maternjeg jezika naravno učim i druge jezike. No, međutim, naš srpski jezik naravno da se ne može zamijeniti, pogotovo sada u ovom momentu kada se javlja ta neka modernizacija. Mislim da je od iznimnog značaja zapravo da pridajemo pažnju više samo maternjem jeziku, nego nekim stranim jezicima, jer opet to je vid naše kulture, naše tradicije i nacionalnog identiteta u jednu ruku“, ističe ova učenica.

Obilježavanjem ovog važnog dana skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika. Koliko je važan ističe i profesor srpskog jezika u Medicinskoj školi Branislav Kecman.

„Mi maternji jezik doživljavamo kao jezik po rođenju i mislim da je to najbolja kategorija i kategorizacija ovoga jezika. Ono što karakteriše naš jezik su tri vertikale: Svetosavska, Vukova i Dositejeva vertikala. Horizontalu u našem jeziku čine savremeni pisci koji i održavaju ovaj jezik: Ivo Andrić, Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, svi savremeni srpski pisci održavaju jezik i mišljenje o jeziku na jednom velikom nivou i mi moramo da im se poklonimo. I srpski jezik, iako po mišljenju mnogih da će nestati, neće nestati, on je ukorijenjen u naše nacionalno biće i dok god postoji ijedan Srbin na ovom svijetu koristiće običaje i jezik“, kaže Kecman.

Da je jako važno obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika potvrđuje i direktorka JU “Srednjoškolski centar” Prijedor Bojana Vučenović.

„Svakako da je očuvanje maternjeg jezika i našeg ćiriličnog pisma od velikog značaja za naše generacije, a naravno i one koje dolaze, jer ako nemamo jezika i ako nemamo pisma nemamo ni svoj identitet, a kao što poštujemo naš jezik i naše pismo tako takođe treba da poštujemo i druge jezike koji se izučavaju na našim prostorima“, navodi Vučenović.

Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca. Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

kozarski.com