glas-ucenici prave sir 1Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora opravdali su svoju prošlogodišnju četvorodnevnu obuku u italijanskom gradu Trento gdje su bili kako bi savladali vještinu proizvodnje italijanskog tvrdog sira pod nazivom „ nostrano“ . Naime, oni su započeli treći ciklus eksperimentalne faze proizvodnje ovog sira, a ujedno su imali prilike da probaju sir koji je rađen početkom školske godine i koji se nalazi na dozrijevanju.

Maturant Srđan Vejinović je istakao da je riječ o sirevima sa područja Alpa i da su u pitanju tvrdi sirevi za koje treba duže vremena da zriju.

„Da bi se dobio originalni sir iz Trenta gdje smo bili na obucu treba da prođe najmanje dva mjeseca pa sve do dvije godine dozrijevanja“, rekao je Vejinović.

On je dodao da je rezultatima primjene obuke u praksi prezadovoljan, a da je i kući pokušao prenijeti iskustva ove proizvodnje koja je po njemu bila veoma uspješna.

glas-ucenici prave sir 2Profesor stručnih predmeta prehrambene struke Suzana Mršić potvrdila je da je obuka bila uspješna, te da je dobro poslužila za odvijanje praktične nastave na kojoj učenici koji su bili na obuci sada svoje znanje prenose na mlađe učenike.

„Dobavljači mlijeka za ove časove praktične nastave su roditelji učenika koji već imaju farme i oni nam doniraju mlijeko i samo danas je bilo potrebno 30 litara mlijeka da bismo dobili oko tri kilograma sira“, kazala je Mršićeva.

Dodala je da je školi za zaokružen kompletan proces proizvodnje ovog sira potreban duplikator, uređaj kojim bi se zagrijavanje mlijeka i proizvodnja sira vršila po precizno kontrolisanoj temperaturi.

„To je uređaj koji bi mogao služiti za različite namjene, a ne samo za zagrijavanje mlijeka već i za proizvodnju pekmeza i ajvara, koje takođe pravimo na časovima praktične nastave“, kazala je Mršićeva.

glas-ucenici prave sir 3Ona je dodala da učenici pokušavaju da naprave i domaći kefir, kiselo mlijeko i jogurt , što su sve male količine, ali dovoljne da se kvalitetno odvija praktična nastava.

U ovoj školi postoji mini-pekara koja radi nekoliko godina, a već godinama učenici proizvode gljive bukovače i šitaki, prave ajvar, džemove, slatko i tjesteninu po bakinim receptima, a u vlastitim rasadnicima uzgajaju povrće i voće.

Poljoprivredni proizvođači su već navikli da ovdje mogu nabaviti kvalitetan rasad paradajza, paprike, krastavca i patlidžana čija je prodaja u toku. Proizvodnja se obavlja za potrebe prakse, a svi proizvodi nastali na časovima praktične nastave se prodaju roditeljima, profesorima i građanima Prijedora, tako da je praktična nastava samoodrživa.

Sir „ nostrano“
Masni sir iz sjeverne Italije. Pravi se od kravljeg mlijeka iz planinskih pašnjaka. Sir je pola skuvan, zatim formiran u veće ili manje vekne. Jezgro je slama boje, mekan i masan, slatkog ukusa. Italijani ga koriste kao desert sir i za kuvanje. Najbolji su nostrano de casel, nostrano di malga i nostrano Val di Fassa.

Glas Srpske – S.Tasić