srna-padobranski kup-organizacioni odborDvadeseti jubilarni Petrovdanski padobranski kup “Prijedor 2015” biće održan na prijedorskom aerodromu “Urije” od 3. do 5. jula, najavljeno je danas nakon sjednice Organizacionog odbora.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Goran Raca rekao je da je Petrovdanski padobranski kup provjerena i dokazana sportska manifestacija, koju je resorno ministarstvo proglasilo manifestacijom od značaja za Republiku Srpsku, te je time i obavezna njegova podrška.

“Ona okuplja veliki broj učesnika i veliki broj država i to je velika međunarodna promocija i grada Prijedora i Republike Srpske”, rekao je Raca novinarima u Prijedoru nakon sjednice Organizacionog odbora.

Predsjednik Organizacionog odbora i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ovogodišnji jubilej govori o dugoj tradiciji padobranstva i da su ovdašnji padobranci ime Aero kluba “Prijedor” pronijeli ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, nego i šire.

“Ovaj kup služi sportistima ne samo da pokažu znanja i umijeća, nego i građanima Prijedora i okoline, a naročito djeci, radoznalima da vide avione, helikoptere i skokove s visina”, dodao je Pavić.

Direktor Petrovdanskog padobranskog kupa “Prijedor 2015” Zoran Sredić rekao je da se ove godine očekuje 50 do 60 takmičara odnosno 12 do 14 ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije, te Austrije, Mađarske i Bugarske.

“Ovo takmičenje je dugi niz godina u kalendaru Svjetske vazduhoplovne asocijacije, a ubrzo nakon ovoga slijedi Svjetski kup u NJemačkoj, tako da mnogi padobranci bruse svoju formu upravo u Prijedoru”, dodao je Sredić.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić rekla je da je ovo ministarstvo po prvi put uključeno u organizaciju Petrovdanskog padobranskog kupa i da će dati maksimalan doprinos jubilarnoj manifestaciji od značaja i za lokalnu zajednicu i za Republiku Srpsku.

Za proteklih 19 kupova u Prijedoru je bilo više od 8.800 padobranskih skokova.

SRNA