Za pronatalitetne mjere grad Prijedor je prošle godine u budžetu obezbijedio 1,2 miliona KM direktnih davanja korisnicima i 5,8 miliona KM indirektnih, podaci su Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku.

Načelnik Odjeljenja Olivera Brdar Mirković rekla je da analiza demografskog stanja u Prijedoru nije rađena od 2016. godine, da ni tada nije predstavljena odbornicima Skupštine grada, ali da je iz nje vidljivo da demografska slika, kao ni u drugim lokalnim zajednicama, nije sjajna odnosno da je stopa mortaliteta znatno veća u odnosu na stopu nataliteta i da su migracije stanovništva u različitim oblicima prisutne kao i u svim drugim gradovima, ne samo Republike Srpske, nego i regiona.

“Važno je da se zna da se posljednjih godina posebna pažnja poklanja ovom pitanju i da su donesene određene mjere koje zaista utiču na to da mladi dobiju utisak da se o njima vodi računa i da se želi poslati poruka da Prijedor treba da bude dobro mjesto za život”, naglasila je Mirkovićeva.

Kada je riječ o direktnim mjerama, najveća izdvajanja su za stipendije učenicima i studentima 467.400 KM od planiranih pola miliona KM, za Fond za natalitet iz kojeg se isplaćuje jednokratna novčana pomoć za svako novorođeno dijete 281.200 KM od predviđenih 300.000 KM, za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima 250.000 KM /grad za svako dijete izdvaja po 100 KM mjesečno/, te za subvencije đačkog prevoza 99.684 KM od planiranih 105.000 KM.

Slijedi grant za vantjelesnu oplodnju 77.000 KM od predviđenih 100.000 KM, grant “tri plus” kojim se finansira više stavki za višečlane porodice – 16.358 KM od planiranih 30.000 KM, te subvencija kamatne stope za stambene kredite mladima i mladim bračnim parovima za šta je obezbijeđeno 80.000 KM.

Indirektne mjere čine stavka za funkcionisanje Dječijeg vrtića “Radost” od 2,6 miliona maraka, što je 3,77 odsto budžeta grada i čime grad pokriva 66,69 odsto potreba ove ustanove, te 3,2 miliona KM koje je grad obezbijedio putem prve emisije obveznica za novi vrtić čija je izgradnja počela prošle godine u naselju Pećani.

“Analizirajući situaciju u drugim gradovima i opštinama, pa čak i do toga da smo analizirali stanje i u nekim zemljama regiona, pogotovo u Srbiji, njihovim gradovima i opštinama, možemo sigurno reći da smo rame uz rame sa najnaprednijima u donošenju i provođenju mjera pronatalitetne politike”, rekla je Mirkovićeva.

Grad Prijedor je u jesen 2022. godine donio odluku da dotadašnje Odjeljenje za društvene djelatnosti podijeli na dva nova, od kojih je jedno Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku, čime je takođe pokazao opredijeljenost za borbu protiv depopulacije.

SRNA