Grad Prijedor dodijelio je 100.000 KM za najpovoljnije projekte sportskih klubova i organizacija, odabrane putem javnog poziva, a u skladu s novim pravilnikom koji podstiče učešće u sportu djece, mladih, žena i lica sa invaliditetom.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je na poziv prijavljeno 40 projekata, da je odobreno 28, a da je 12 odbijeno zbog nepotpune dokumentacije.

“Cilj je pogođen, svi projektni prijedlozi pogodili su prioritete, većinom su to škole sporta i nabavka opreme”, rekao je Milješić na konferenciji za medije .

On je naveo da se odobrena sredstva po projektu kreću od 1.000 do 9.000 KM, da će rezultati biti objavljeni danas na internet stranici Gradske uprave i da će u narednim danima uslijediti potpisivanje ugovora, a potom i isplata grantova.

“Ovo je po prvi put u gradu Prijedoru da na ovakav način raspisujemo javni poziv i to je nešto što će Gradska uprava raditi i ubuduće”, dodao je Milješić.

On je podsjetio da su prioritetne oblasti škole sporta, sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom u sportu i podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve kategorije stanovništva.

U budžetu grada za ovu godinu bilo je planirano 200.000 KM za nabavku opreme svim sportskim klubovima.

Od te ideje se odustalo nakon razgovora s čelnicima sportskih klubova koji su rekli da opremu uglavnom dobiju od sponzora, donatora i saveza, a onda je polovina iznosa u prvom rebalansu budžeta usmjerena u ove projekte.

“Kada je u pitanju drugih 100.000 KM, ona su definitivno utrošena u sportske kapacitete. Napravljeni su grantovi fudbalskim i košarkaškim klubovima koji su ostvarili plasmane u viši rang takmičenja, da bi ispunili obaveze nastale dobrim rezultatima u prethodnoj sportskoj sezoni”, rekao je Milješić.

Listu klubova kojima su odobrena sredstva možete pogledati OVDJE .

prijedorgrad.org