Zapošljavanje djece poginulih boraca i stambeno zbrinjavanje biće prioritet u radu Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora u idućoj godini, konstatovano je danas na sjednici Predsjedništva ove organizacije.

Iz porodica poginulih boraca kažu da je dosta toga urađeno na poboljšanju njihovog statusa, ali da posla ima još.

“Primanja su nam redovna, to mi je puno značilo kada sam školovala sina. Riješili smo stambeno pitanje. Zadovoljni smo, ali moglo bi i bolje”, rekla je Gospa Janjić, supruga poginulog borca.

“Kada je riječ o prijedorskoj organizaciji stvarno se trude da zajedno obilježimo značajne datume i da realizuju ostale aktivnosti. Jedno od gorućih pitanja je zapošljavanje djece poginulih boraca. Ja sam diplomirani menadžer, imam odrađen pripravnički staž i položen državni ispit, ali i dalje čekam na posao”, istakla je Suzana Došenović, kćerka poginulog borca.

Iz prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ističu da se u idućoj godini mora riješiti pitanje imovinsko-pravnih odnosa za dvije boračke zgrade od kojih je jedna u naselju Tukovi, kako bi porodice imale pravo otkupa. Da bi se riješilo pitanje stambenog zbrinjavanja svih kategorija, treba razmišljati o izgradnji još jedne boračke zgrade u Prijedoru, dodaju u ovoj organizaciji. U ovom gradu na posao čeka 76 djece poginulih boraca, među kojima je 10 nekvalifikovanih radnika.

“Donijeli smo odluku s kojom je i gradonačelnik Prijedora upoznat, da razgovaramo sa tim ljudima koji su na Birou, te da im ponudimo prekvalifikaciju. U skladu sa strukom koja je potreba prijedorskoj privredi. Mislim da je ovo važno pitanje koje u idućoj godini treba da riješimo. Da svi dobiju šansu za posao”, rekao je Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora ukazala je na veliku smrtnost ove populacije. Tokom ove godine uručili su jednokratnu pomoć bolesnim članovima i onima koji su u stanju socijalne potrebe.

“Pored obilježavanja značajnih datuma ove godine, uručili smo i novčana sredstva za liječenje ove populacije, da kažem, njihov budžet smo malo dopunili. Organizovali smo i posjete oboljelim i starijim članovima. Trudimo se da riješimo i pitanje zapošljavanja djece poginulih boraca”, dodala je ona.

U Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila pohvalili su saradnju sa Gradskom upravom.

kozarski.com