“Pjesnici pjesniku”, naziv je književne večeri posvećene pjesniku Stojanu Šašiću, koji je preminuo 10. jula ove godine.

O Šašićevom stvaralaštvu govorili su Mladen Vučkovac, Đuro Trkulja, Duško Prlina, Milica Savić, Milenko Vučković i Branislav Kecman.

“Stojan i ja smo se družili dugo vremena. Bili smo dobri prijatelji, a sarađivali smo na književnom planu. Prisustvovao sam na skoro svim promocijama knjiga koje je Stojan objavio i on je uvijek bio tu kada sam ja promovisao svoja djela. Stojan se ostvario u poeziji, naročito u poeziji za djecu”, rekao je Milenko Vučković.

Književno veče održano u Galeriji “Sreten Stojanović”, organizovalo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Prijedora.

Šašić je bio dugogodišnji član ovog društva.

“Što je najvažnije, Gradu Prijedoru se odužio preko našeg društva tako što je učestvovao u svim važnijim akcijama koje smo organizovali. Bio je jedan od članova koji je uvijek pokretao osnovne ideje “Prosvjete”, učestvovao u književnim večerima, u dijeljenju knjiga mnogim organizacijama. Predstavljao naš Grad na najbolji način, kulturno, dubokoumno i sa punim srcem”, rekao je Branislav Kecman, predsjednik prijedorske “Prosvjete”.

Posebno je i emotivno bilo ovo književno veče, naročito za članove Šašićeve porodice.

“Neizmjerno mnogo mi znači. Zahvalna sam prijedorskoj “Prosvjeti” i gospodinu Kecmanu koji je organizovao ovo književno veče i što na taj način čuvamo od zaborava ime i djelo mog oca”, rekla je Romana Liščinski, kćerka Stojana Šašića.

Stojan Šašić rođen je 20. avgusta 1943. godine u selu Trgovište u Novom Gradu.

Osnovnu školu završio je u selu Svodna, srednju Rudarsku tehničku školu u Varaždinu, a Višu tehničku školu u Zagrebu. Radni vijek proveo je u Rudniku željezne rude “Ljubija” i nekadašnjoj Skupštini opštine Prijedor. Pisao je od srednjoškolskih dana, a aktivnije od 2016. godine. Šašić je objavio preko deset knjiga, a najviše djela posvetio je svojoj porodici i unuku Sergeju.

Njegove pjesme prevođene su na engleski jezik.

kozarski.com