U okviru 51. Književnih susreta na Kozari, učenici prijedorske Gimnazije “Sveti Sava”, okupljeni u Dramskom studiju, priredili su dramski nastup u Galeriji “Sreten Stojanović”, pod nazivom “Ćopićev narod između mašte i jave”.

Kako ističu, na ovaj način čuvaju sjećanje na velikana srpske književnosti Branka Ćopića. “Ćopić je veliki dio svog stvaralaštva posvetio djeci i svi ga mi poznajemo kao izrazito pedagoškog pisca. Čovjeka koji je, na neki način, mijenjao naše djetinjstvo i nas djecu svojim djelima”, rekao je Aleksandar Jović, učenik Gimnazije.

Dramski studio Gimnazije “Sveti Sava”, na čelu sa profesoricom Marinom Tuta, broji preko 30 učenika. Na najljepši način promovišu kulturnu baštinu i njeguju pisanu riječ.

“Član sam Dramskog studija već dvije godine. Iskustva su fenomenalna. Brojni su projekti iza nas, a imamo još neke u planu da realizujemo tokom ove školske godine”, rekla je Ellena Dodoš, učenica Gimnazije.

U Gradskoj upravi Prijedor ponosni su što su ove godine i gimnazijalci učesnici ove književne manifestacije. “Na mladima svijet ostaje, kaže stara izreka. Dramskim prikazom života i djela Branka Ćopića mladi su pokazali kako čuvaju tradiciju i promovišu kulturnu baštinu”, rekla je Jadranka Mijić, šef Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju.

U okviru pratećeg programa 51. Književnih susreta na Kozari, u Narodnoj biblioteci u Novom Gradu održan je Istorijski čas “Bitka na Kozari-simbol otpora i stradanja”.

kozarski.com