Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i vrtić “Radost” iz Prijedora, organizovali su “Čitaonicu-pričaonicu na otvorenom”.

U odjeljenju Đurđevak prijedorskog vrtića “Radost” boravi stotinak mališana, raspoređenih u četiri vrtićke grupe.

Uz šarenilo slikovnica i bajki, djeca lakše savladavaju prva slova.

– Trudimo se da kod djece razvijemo tu čitalačku sposobnost, ali u ranijem uzrastu najviše čitamo djeci, s tim da se tu razvija ljubav i veza između knjige i djece. Njihov uzrast je uglavnom vezan za bajke, zato što je to njima stvarnost. Oni razvijaju ljubav prema tim likovima, oni postaju stvarni i to jednostavno ne treba remetiti u tom smislu kada žive zapravo u tom bajkovitom svijetu – poručila je Bojana Novaković, vaspitač, odjeljenje Đurđevak, Dječiji vrtić “Radost” Prijedor.

Čitaonica-pričaonica, prvi put je organizovana kad je bilo onemogućeno posjetiti biblioteku tokom pandemije.

– Djeca nisu imala pristup ni odjeljenjima, ni nekim knjigama koje se ne smiju iznijeti, ali sada je to sve drugačije. Odjeljenja su otvorena, djeca slobodno mogu da uđu. Mi i dalje nastavljamo našu akciju zato što se pokazala izuzetno uspješnom – kaže Gordana Vila, direktorka Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

Sljedeća “Čitaonica-pričaonica” biće održana u avgustu u centralnom objektu Dječijeg vrtića “Radost”. Zahvaljujući ovakvim aktivnostima, biblioteka “Ćirilo i Metodije” bilježi sve veći broj mladih čitalaca.

– Mi na ovaj način pokušavamo da razvijemo čitalačke navike, prije svega kod najmlađih. Da ih od malih nogu upoznamo, šta znači biblioteka, šta se u biblioteci nalazi, šta mogu da vide. Mi smo njima donijeli, prije svega, neke enciklopedije, koje ne može nijedno dijete da iznese iz biblioteke zato što su vrijedne, ali mi smo njih donijeli da ih pokažemo, da vide zapravo na tim nekim najljepšim primjercima kako to izgleda – dodala je Vila.

Svijet čitanja, na interaktivan način, mališanima je približila i glumica prijedorskog Pozorišta, Zorica Јojić.

RTRS