“Osjeti Kozaru, istraži Potkozarje” naziv je demo-tura koje će u naredna tri dana Razvojna agencija grada Prijedora “Preda” organizovati kao završnicu projekta u pet opština i gradova podno planine Kozare, saopšteno je iz ove agencije.

Putovanjem kroz pet potkozarskih opština i gradova povezanih planinom i Nacionalnim parkom “Kozara” učesnici će posjetiti mjesta bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i ona gdje nastaju najukusniji potkozarski specijaliteti.

Kroz Prijedor, Novi Grad, Gradišku, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu biće testirane tri nove turističke rute i pet degustacionih mjesta nastalih kroz ovaj zajednički projekat, a cilj je da se prikaže turistička povezanost susjednih gradova i raznolikost njihovih ponuda, te da se otvori i učvrsti saradnja malih i srednjih preduzeća iz oblasti turizma i ugostiteljstva u regiji Kozare i Potkozarja.

“Svaki grad i mjesto imaju svoju priču, a ture mogu poslužiti kao inspiracija lokalnom stanovništvu da istraži okolna mjesta, bez obzira na godišnje doba, dok stranim turistima pružaju priliku da bolje upoznaju regiju Kozare i Potkozarja i produže odmor u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i BiH”, navodi se u saopštenju.

Projekat “Osjeti Kozaru” /Feel Kozara/ traje do kraja mjeseca, vrijedan je 427.810 KM i dio je programa “EU za biznis” /EU4Business Recovery/, koji od januara 2021. do juna ove godine zajednički finansiraju EU /sa 13 miliona evra/ i NJemačka /sa 700.000 evra/, a realizuju NJemačka organizacija za međunarodnu saradnju, Međunarodna organizacija rada i Razvojna agencija UN.

Izjave za medije planirane su za petak na Mrakovici u 10.15 časova, kada će biti svečano otvoreni renovirani bungalovi u okviru projekta.

SRNA