Predstavnici inicijative “Jer me se tiče”, udruženja logoraša i žrtava rata, građani Prijedora i drugih mjesta, zajedno sa predstavnicima NVO sektora, danas su još jednom obilježili “Dan bijelih traka”.

Oni su simboličnim nošenjem bijelih traka odali počast žrtvama rata koje su prije 31 godinu nedužno stradale u Prijedoru.

Obilježavanju “Dana bijelih traka” u Prijedoru je prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Nakon okupljanja u naselju Stari Grad na mjestu gdje je predviđeno podizanje spomenika za 102 ubijena djeteta, prisutni su prošetali glavnom ulicom do trga ispred robne kuća “Patrija”.

Na glavnom prijedorskom trgu su položene ruže sa imenima 102 ubijene djece.

-Ovogodišnje obilježavanje Dana bijelih traka bilo u znaku protesta zbog nekorektnog i uvredljivog odnosa lokalnih vlasti prema roditeljima ubijene djece. Nove vlasti predvođene gradonačelnikom Slobodanom Javorom odbijaju razgovor i nastavak pregovora o spomeniku za ubijenu djecu sa roditeljima i predstavnicima inicijative “Jer me se tiče”. Takvim ignorantskim odnosom dovodi se u pitanje sav ostvareni napredak u dosadašnjem procesu. U pregovorima koji su ranije vođeni predstavnici svih političkih stranaka u Prijedoru su izrazili slaganje sa inicijativom da se podigne spomenik, međutim odobrenje za izgradnju nikada nije usvojeno jer su bošnjački političari na poziciji predsjednika gradske skupštine osam godina uporno odbijali da zahtjev roditelja ubijene djece stave na dnevni red i odlučivanje – naveli su organizatori današnjeg događaja iz inicijative “Jer me se tiče”.

Predstavnik roditelja ubijene djece Fikret Bačić rekao je da se već duži niz godina upućuje isti apel za izgradnju spomenika, a da se bijele ruže simbolično postavljaju kao spomenik ubijenoj djeci.

Na mostu na Bereku koji spaja naselje Stari Grad sa centrom okačene su bijele trake sa imenima 102 stradala djeteta.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com