Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najavio je rekonstrukciju Ulice Muharema Suljanovića za šta će biti potrebno oko milion KM.

Javor je rekao da je odluka donesena na osnovu zahtjeva građana i procjena struke, prvenstveno sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju, budući da je to ulica u užem jezgru grada gdje je frekventan saobraćaj i nedovoljno trotoara, a u blizini su i škola i šetalište.

On je naveo da će se Grad obratiti bankama, a potom raspisati tender i krenuti sa radovima.

“Nadam se da će to sve biti gotovo u ovoj godini”, rekao je Javor novinarima u pauzi sjednice Skupštine grada na kojoj je izmijenjena odluka o kreditu, čime je omogućeno finansiranje ovog projekta.

Načelnik Odjeljenja za finansije Maja Kunić podsjetila je da se krajem 2021. godine grad zadužio za 20 miliona KM za refinansiranje postojećih kredita i za projekte vrijedne 7,4 miliona KM, od čega je do sada utrošeno 2,8 miliona KM na 18 projekata.

Ona je navela da su među njima hladnjača u Omarskoj, vodovod u Donjim Garevcima, rekonstrukcija Ulice majora Milana Tepića, infrastruktura industrijske zone u Aerodromskom naselju, izgradnja stadiona u Gomjenici, uređenje eksterijera oko boračkih zgrada na Pećanima, asfaltirnje puta u naselju Janjića pumpa.

“Preostalo je 4,6 miliona KM raspoloživih za projekte i Skupština je usvojila odluku o raspodjeli tih namjenskih sredstava”, dodala je Kunićeva.

Odgovarajući na pitanje odbornika o prihodima od PDV-a, Kunićeva je rekla da je efekat inflacije znatno veći u odnosu na porast prihoda od PDV-a i da su prihodi po tom osnovu u budžetu grada za 10 odsto manji nego prošle godine u prva tri mjeseca.

“Bili smo u kontaktu sa Ministarstvom finansija. U prvom kvartalu prihodi u svim opštinama su mnogo manji iz razloga što je spoljni dug znatno veći. Imamo informaciju da je spoljni dug za nekih 70 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, a prihodi od PDV-a se raspoređuju tek nakon što se spoljni dug riješi i nakon što se, naravno, isplate budžeti na nivou BiH i Republike Srpske”, navela je ona.

Odbornik Predrag Starčević rekao je da su, prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH za prva tri mjeseca prihodi po osnovu indirektnih poreza povećani za osam do devet odsto i pitao kako se to odrazilo na prihode u budžetu grada u odnosu na plan za prva tri mjeseca.

Odbornici su usvojili i akt prostornog uređenja i izvještaje o radu Pravobranilaštva, Doma zdravlja i Turističke organizacije, kao i odluku o bezbjednosti saobraćaja, programe korištenja prihoda ostvarenih po osnovu vodnih i naknada za korištenje šuma i šumskog zemljišta, plan redovnog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica i nacrt odluke o komunalnoj naknadi.

Odbornici su prihvatili izvještaj o realizaciji ugovora o pružanju javnih vodnih usluga, informaciju o rezultatima mjerenja zadovoljstva građana javnim uslugama i odluke o osnivanju dviju novih poslovnih jedinica Gradske apoteke, i to u Kozarcu i u Potkozarju.

SRNA