srna-skup o pravnom zakonodavstvu (1)U Prijedoru je danas otvoren Međunarodni naučni skup “Krivično zakonodavstvo” na kojem će biti izloženo 26 referata iz krivično-pravne oblasti, čiji su autori iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Dvodnevni skup, koji je okupio sedamdesetak učesnika, održava se u organizaciji Ministarstva pravde Republike Srpske, Srpskog udruženja za krivično-pravnu teoriju i praksu iz Beograda, Univerziteta u Banjaluci i grada Prijedora.

“Krivični postupci na ovim prostorima nisu efikasni u željenom stepenu, i smatramo da će zaključci do kojih dođemo na konferenciji poslužiti zakonopiscima i u Republici Srpskoj i u Srbiji da pronađu prava rješenja, da bismo dobili adekvatno krivično zakonodavstvo”, rekao je predsjednik Srpskog udruženja za krivično-pravnu teoriju i praksu iz Beograda Stanko Bejatović.

On je naveo da je tema ovogodišnjeg skupa krivično zakonodavstvo, jer su organizatori smatrali da je to jedna od najaktuelnijih tema u sadašnjem trenutku funkcionisanja države, i društva kao cjeline, bez obzira da li je riječ o Srbiji, Crnoj Gori, BiH, odnosno Republici Srpskoj.

srna-skup o pravnom zakonodavstvu (2)Bejatović je rekao da, iako proces krivičnog zakonodavstva materijalnog i procesnog traje već 15 godina, postoji niz otvorenih i aktuelnih pitanja na koja će odgovor pokušati da daju i učesnici ovog skupa, na koji način vršiti reformu tog zakonodavstva da bi bilo u funkciji adekvatne kaznene politike.

“Nadamo se da će, zahvaljujući kvalitetu učesnika, referata i rasprave koja se očekuje biti ostvareni ciljevi ovog skupa, odnosno da ćemo doći do određenih predloga koji će biti u funkciji reforme krivičnog zakonodavstva i u Srbiji i u Republici Srpskoj”, naglasio je Bejatović, dodajući da će zaključci sa skupa koji budu usvojeni biti proslijeđeni Ministarstvu pravde i Vladi Republike Srpske.

Bejatović je istakao da Udruženje za krivično-pravnu teoriju i praksu iz Beograda postoji 56 godina i da trenutno ova asocijacija pokriva cijelo područje Srbije, Republike Srpske i jedan dio Crne Gore.

Predstavnik Ministarstva pravde Republike Srpske Slobodan Zec rekao je da ovakvi naučni skupovi doprinose jačanju pravnog sistema u Srpskoj.

“Ovakvi skupovi i Udruženje za krivično-pravnu teoriju i praksu proveli su sve dosadašnje projekte iz ove oblasti, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo pravde Srpske, poput Krivičnog zakona Srpske, Zakona o krivičnom postupku, pa i prilikom donošenja novog krivičnog zakona računamo na dalju podršku”, naveo je Zec.

Član Organizacionog odbora dvodnevnog skupa i dekan Fakulteta pravnih nauka Panevropskog univerziteta “Apeiron” u Banjaluci LJubinko Mitrović istakao je da je riječ o najvećem godišnjem skupu praktičara i teoretičara iz oblasti krivičnog prava, koji se šesti put održava u Republici Srpskoj.

SRNA