Savjet za razvoj turizma grada Prijedora ocijenio je da zaštićeni prostor Nacionalnog parka “Kozara” ne koči privredni razvoj, jer se mogu obavljati one privredne djelatnosti koje su u skladu sa održivim razvojem, čime se ostvaruje i ekonomski rast, ali ne bilo kakav i ne po bilo koju cijenu, saopšteno je nakon današnje sjednice ovog savjetodavnog tijela gradonačelnika Prijedora.

Savjet naglašava da turizam kao jedna od funkcija Parka ne smije da bude njegova konačna svrha, već samo sredstvo za uspješnije i udobnije razgledanje zaštićenih područja.

“Činjenično stanje je da Park može primiti ograničen broj posjetilaca i da prednost treba dati kraćem, većinom izletničkom posjećivanju”, navodi se u saopštenju.

Savjet ističe da Nacionalni park “Kozara” na različitim mjestima ima različite nivoe zaštite – od prvog stepena gdje se ne smiju obavljati nikakve intervencije u prostoru i gdje uticaj i prisustvo čovjeka moraju biti neznatni, preko drugog i trećeg gdje su mogući minimalna posjetilačka infrastruktura i selektivne, ograničene i kontrolisane intervencije, pa do izletišta i zona sa izgrađenim vikendicama u neposrednoj blizini Parka gdje je moguć dodatni prostor za izgradnju smještajnih objekata.

“Spremnost lokalnih privrednika da ulože novac u izgradnju objekata, a da pri tom ne traže dodatna sredstva iz budžeta, treba podržati, ali isključivo u zonama predviđenim za gradnju”, navedeno je u saopštenju.

Savjet je kao ključne tačke za koje je potrebno obezbijediti dodatna sredstva izdvojio obnovu Memorijalnog muzeja na Mrakovici i njegove sale za prezentacije i stepenica na ulazu u memorijalnu zonu, rješavanje problema vodosnabdijevanja, javne rasvjete, podzemnih elektroinstalacija i manjka parkig prostora, kao i izgradnju saobraćajnice ka Kozarskoj Dubici i graničnom prelazu.

“Turizam i rekreacija jesu aktivnosti koje pripadaju Nacionalnom parku `Kozara`, ali tako da oni nisu konačna svrha, već samo sredstvo za uspješnije i udobnije razgledanje Parka. U slučaju bilo kakvih inicijativa u pogledu promjene regulacionih planova, Prostornog plana ili čak Zakona o Nacionalnom parku `Kozara`, poželjno je da se uključe sva relevantna ministarstva, javne ustanove, zavodi, jedinice lokalne samouprave, nevladine organizacije i šira javnost”, navode iz Savjeta.

U saopštenju se podsjeća da je zahvaljujući projektima “Fil Kozara” /Feel Kozara/ i “Fil Kozara Iksplor” /Feel Kozara Explore/ Razvojne Agencije “PREDA”, Nacionalni park “Kozara” izabran kao jedna od pet destinacija u BiH koja će dobiti podršku EU i GIZ-a za put ka održivom turizmu i sertifikaciji Parka.

“Dobijanjem Zelenog sertifikata, Nacionalni park `Kozara` bio bi jedini u regiji upisan u mapu zelenih destinacija i vidljiviji u domenu dobijanja budućih donatorskih sredstava za dalji razvoj. Park se plasirao za dobijanje prestižne nagrade TOP 100 svjetskih zelenih destinacija, a ispunjavanje potrebnih kriterijuma i proglašenje pobjednika se očekuje u julu ove godine”, naglašavaju iz Savjeta.

U proces su uključeni Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, zajedno sa entitetskim ministarstvima, a potrebno je raditi na značajnijoj ulozi Kozare u strateškim dokumentima razvoja turizma Republike Srpske, gdje je, prema mišljenju Savjeta, uloga Nacionalnog parka “Kozara” u razvoju turizma minorna, bez podsticaja za njen razvoj.

“Potrebno je omogućiti da Kozara ponovo bude dio obaveznih ekskurzija za učenike osnovnih škola Republike Srpske. Poražavajuće je činjenica da je Kozara isključena iz plana obaveznih ekskurzija, dok je Muzej žrtava genocida iz Beograda uspio da uvrsti Kozaru kao obaveznu edukaciju i ekskurziju učenika sa teritorije Srbije”, zaključio je Savjet.

Savjet za razvoj turizma grada Prijedora čine predstavnici Gradske uprave, Razvojne agencije “PREDA”, Turističke organizacije, Nacionalnog parka “Kozara”, Ugostiteljsko-ekonomske škole, Planinarskog društva “Klekovača”, motela “Bijele vode” i Biciklističkog kluba “Kozara”.

SRNA