U okviru akcije “Klaster” policijski službenici SIPA uhapsili su deset osoba zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa nezakonitostima na više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, kaže da će privedene osobe tokom dana biti sprovedene na kriminalističku obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

“U pretresima je do sada otkriven i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave”, rekla je Miovčić.

Kako saznaje UNA među uhapšenima su pojedini profesori, kao i visoki zvaničnici privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Istražioci SIPA, između ostalog, izuzimaju dokumentaciju sa privatnih fakulteta u Banjaluci i to Panevropskog univerzitet “Apeiron”, Univerziteta za poslovne studije (UPS), Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL) i Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM.

“Trenutno ne možemo davati informacije, jer je kontrola u toku. Mi apsolutno podržavamo kompletnu akciju i rad državnih organa na otkrivanju bilo kakve vrste nezakonitosti”, rekla je za UNU pomoćnik direktora za pravne poslove “Apeirona” Elveldina Tatarević.

U NUBL-u su poručili da nikakve izjave za medije trenutno neće davati

“Ništa nećemo komentarisati. Ukoliko se situacija promijeni bićete na vrijeme obaviješteni”, poručili su iz NUBL-a.

Iz Univerziteta PIM, kao i UPS-a za UNAworld je rečeno da će nam naknadno odgovoriti na upit.

Akcija “Klaster” sprovodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH u kojem navode da je akcija usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

“U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH. U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da je akcija dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u BiH.

Akcija je provedena na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

unaworld.com/ba
foto – ilustracija