vujinovic-tarantule (2)Duško Vujinović, odgajivač egzotičnih životinja iz Prijedora, bio je jedan od pedesetak izlagača na trodnevnoj revijalnoj izložbi sitnih životinja pod nazivom „Moj ljubimac“ koju je organizovalo Sportsko-ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“. To ne bi bilo ništa posebno ako se ne bi naglasilo da se u zbirci njegovih kućnih ljubimaca pored ptica i ribica nalaze i tarantule.

„Moje interesovanje za floru i faunu uopšte potiče još od djetinjstva. Krenuo sam sa pticama, potom sa ribicama, a do egzotičnih pauka, tarantula, došao sam prije pet, šest godina“, kaže Vujinović.

Kaže da u kolekciji trenutno ima preko 150 komada tarantula i to uglavnom iz Amerike, Afrike i Azije.

„Tarantule uopšte nisu zahtjevne za držanje jer im je potreban vrlo mali prostor, terarijum sa temperaturom oko 25 stepeni gdje se stavlja čista voda, kokosov treset kao podloga, odnosno podloga sa područja odakle potiču i hrane se jednom do dva puta nedjeljno i to je sve“, rekao je Vujinović.

vujinovic-tarantule (1)Dodao je da među tarantulama postoji podjela na terestrijalne tarantule, koje žive na tlu, i arborealne, koje žive na granama.

Vujinović je istakao i da je putem interneta u kontaktu sa mnogim ljubiteljima teraristike, s kojima razmjenjuje iskustva, značajna za uzgajanje tarantula.

„Tek kad se uđe u ovaj hobi vidi se koliko odgajivača ima i u Evropi i svijetu koji se zanimaju za ovu vrstu životinja, kao i da to nije ništa neobično u svijetu“, rekao je Vujinović.

Smatra da ovaj njegov hobi nije skup, jer ako se neko interesuje za neku vrstu životinja, taj hobi nije skup.

Vujinović dodaje da tarantule drži u jednom preuređenom dijelu prostorije u stanu gde su smješteni terarijumi.

vujinovic-tarantule (4)„Tarantule se ne drže u rukama, njima nije mjesto tamo, već u terarijumu i one su za gledanje“, kaže Vujinović.

Inače, kao dugogodišnji član društva „ Golub“ smatra da je ovakva izložba značajna da se pokaže sugrađanima šta pojedinci uzgajaju od životinja kao kućne ljubimce te da je rado odgovorao na pitanja radoznalih posjetilaca, pogotovo djece.

Tarantule
U svijetu postoji oko 800 vrsta tarantula od ukupno oko 35.000 vrsta pauka. Ranije se vjerovalo da su opasne za čovjeka, a kasnije je utvrđeno da su potpuno bezopasne, mada ima i onih pored kojih se ne treba opuštati.

Glas Srpske
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vujinovic-tarantule (3)