Većina subjekata iz radne grupe za donošenje novog protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području Prijedora potvrdila je saglasnost na predloženi tekst ovog dokumenta, rekla je danas psiholog Sonja Predojević, predstavnik Aktiva direktora osnovnih škola u multisektorskom timu za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

Ona je navela da su zeleno svjetlo za novi protokol dali Policijska uprava, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, Bolnica “Dr Mladen Stojanović”, aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, Centar “Sunce” i Gradska uprava.

“Očekujemo još odgovore iz Osnovnog suda i Okružnog javnog tužilaštva nakon čega bi se moglo pristupiti potpisivanju protokola”, dodala je Predojevićeva.

Socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor Dragana Grujičić rekla je da je u decembru ova ustanova primila 23 prijave nasilja, od kojih nekoliko anonimnih.

“Želim da pohvalim rad policijskih službenika budući da su na osnovu šturih i nepreciznih informacija pronašli vrlo brzo prijavljene”, istakla je Grujičićeva.

Nemanja Predojević iz Policijske uprave Prijedor rekao je da je na području Prijedora broj slučajeva lani za 25 odsto veći nego 2021. godine.

U Prijedoru je prvi protokol o postupanju subjekata zaštite od porodičnog nasilja donesen još 2010. godine i formiran multisektorski tim koji trenutno čini devet subjekata zaštite koji se sastaju svakog mjeseca.

Današnjem sastanku u prostorijama Osnovne škole “Dositej Obradović” prisustvovali su svi osim predstavnice Aktiva direktora srednjih škola.

SRNA