Predsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginjić smatra da je današnja posjeta i razgovor sa tri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske bila prilika da se pojača odnosno podigne saradnja između dva zakonodavna tijela, odnosno lokalne i republičke skupštine.

“Mi smo utvrdili danas niz tema ,a jedna od zajedničkih je svakako funkcionisanje naše lokalne zajednice i način na koji smo uredili odnose u našem gradu”, rekao je Kneginjić novinarima u Prijedoru nakon što se danas sastao sa potpredsjednicima Narodne skupštine Republike Srpske Anjom LJubojević, Mirsadom Duratovićem i Petkom Rankićem.

On je dodao da se nada da je ovo bio samo jedan preliminarni sastanak i uvod u buduću saradnju od donošenja zakonskih i podzakonskih regulativa, pogotovo onih koji se tiču i mogu olakšati život jedne lokalne zajednice.

“Utvrdili smo i prioritete koje trebamo nastojati da zajednički rješavamo ili doprinesemo da se oni riješe kao što su u Prijedoru poplave i na koji način pomoći ovoj lokalnoj zajednici kroz određena finansijska davanja da se to pitanje konačno riješi”, izjavio je Kneginjić dodajući da postoje uvjeravanja pet poslanika iz ovog grada da će svojim političkim uticajem pokušati da doprinesu rješavanju ovog problema koji Prijedor ima najmanje 40 godina unazad.

On je dodao da su prioritetna pitanja koja treba rješavati u Prijedoru i saobraćajnice, bolnica, a da su vrlo bitna pitanja i investiciona ulaganja koja treba da doprinesu boljem životnom standardu Prijedorčana.

“Bila je ovo prilika da razgovaramo o veoma važnim pitanjima koja su vezana i za grad Prijedor i čitavu regiju, ali i Republiku Srpsku. Veoma je važna saradnja bez obzira na političke stranke i na to šta je čija nadležnost jer je važno da sarađujemo i unapređujemo te nadležnosti i da pomažemo da sve dobro funkcioniše na dobrobit naših građana”, izjavila je Anja LJubojević.

Ona je dodala da je Prijedor primjer dobre prakse kojoj još treba motiva da se gradi i razvija budući da ima dosta potencijala za to.

“Veoma važno pitanje je bilo i pitanje ravnopravnosti polova i podržavam inicijativu komisije za ravnopravnost polova da Prijedor bude još jedna lokalna zajednica koja je usvojila džender akcioni plan i da pokušamo da nađemo način kako da pomognemo svim ženama i u Prijedoru i u Republici Srpskoj”, rekla je LJubojevićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović ,koji je inicirao ovaj sastanak, rekao je da je, kao građanin ovog grada, osjećao obavezu da se na ovom nivou razgovara.

“Pokušaćemo da na viši nivo podignemo tu saradnju , posebno između skupštinskih odbora lokalnih zajednica i entitetskog nivoa i ovo je samo prva u nizu posjeta. Naime. planiramo da posjetimo i sve druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj kako bi uvidjeli gdje postoji taj `šum u komunikaciji između lokalnih i entitetske skupštine i da uključimo lokalne zajednice u donošenje nekih zakonskih i podzakonskih akata koji se tiču funkcionisanja skupština na lokalnom nivou”, izjavio je Duratović.

Sastanku je prisustvovala i potpredsjednica Skupštine grada Prijedora Azra Pašalić.

prijedorgrad.org