Duško Kaurin ponosni je osvajač Časnog krsta, vijenca i dukata na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru.

Kaurin je bio prvi među jednakima koji su danas nakon osvećena vode ušli u rijeku Sanu i simbolično zaplivali za Časni krst budući da vremenske neprilike i visok vodostaj rijeke nije dozvolio da se obavi plivanje u dužini od 33 metra sa jedne na drugu obalu.

Prijedor: Spisak 70 najodvažnijih koji su prijavljeni za 10. plivanje za Časni krst na Bogojavljenje – FOTO

“Plivanje je u Prijedoru obnovljeno 2014.godine što znači da je ova godina bila deseta jubilarna, ali vremenske prilike nisu dozvolile da svi plivamo pa je sinoć dogovoreno da ja uđem prvi u vodu ,a iza mene svi ostali uđu u vodu, potope se i cjelivaju krst”, izjavio je Kaurin novinarima.

On je tokom čitave decenije bio redovni učesnik plivanja za Časni krst.

“Tradicija je nastavljena i pobjednici smo svi koji smo danas ušli u rijeku Sanu”, rekao je Kaurin koji , inače, vodi prijedorski ogranak humanitarne organizacije “Srbi za Srbe”.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin zahvalio je gradu Prijedoru i svima koji su došli i jutros na svečanu liturgiju u Crkvu Svete Trpojice i bili dio svečane litije, kao i prijavljenim učesnicima plivanja za Časni krst.

“Danas nismo preplivavali rijeku već smo to obavili onako kako je bilo najsigurnije za prijavljene učesnike plivanja za Časni krst i njima i svim ostalim građanima Prijedora čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik pozdravom `Bog se javi`”, poručio je Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je Bogojavljenje jedan od najvećih hrišćanskih praznika i da se čitavu deceniju u gradu održavaju bogojavljenske svečanosti.

“Drago mi je da već deceniju u našem gradu održavamo litiju i plivanje za Časni krst, a ove godine imamo najviše prijavljenih učesnika. Ponosan sam što smo po tom pitanju jedni od brojnijih u Republici Srpskoj”, naveo je Javor.

On je dodao da će i u budućnosti Grad podržavati ovu manifestaciju, jer vjera je očuvala narod na ovim prostorima.

Za današnje plivanje za Časni krst bilo je prijavljeno 70 plivača.

prijedorgrad.org