Centar za životnu sredinu dobio je upravni spor koji je pokrenut zbog odbijanja zahtjeva za dostavljanje primjerka koncesionog ugovora zaključenog između Vlade Republike Srpske i kineske firme “Shandong Hi-Speed International (SDHS)”, a povodom izgradnje autoputa na relaciji Banja Luka-Prijedor.

Okružni sud u Banjaluci je svojom presudom stao na stranu Centra za životnu sredinu i javnosti uopšte i zauzeo stav da je odbijanje ovog zahtjeva bilo neosnovano, te da je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, bilo dužno dostaviti primjerak koncesionog ugovora.

Presudom je Okružni sud u Banjaluci naložio tuženom ministarstvu i da donese novo rješenje kojim će dozvoliti pristup informacijama i, u skladu s tim, dostaviti Centru za životnu sredinu primjerak koncesionog ugovora koji je već godinama predmet polemike šire javnosti.

Međutim, posljednja praksa Ministarstva saobraćaja i veza pokazuje kako službenici ovog ministarstva smatraju da izvršna vlast, a samim tim i njeni akti, imaju prednost u odnosu na sudsku vlast i odluke sudova.

Naime, ovo Ministarstvo je nakon presude Okružnog suda u Banjaluci donijelo novo rješenje, ali ponovo odbijajući da dostavi primjerak misterioznog koncesionog ugovora. Na ovaj način ministarstvo je nedvosmisleno pokazalo svoj stav prema odlukama sudske vlasti, potvrđujući još jednom samovolju i aroganciju kakva se može pripisati samo najvišem stepenu nestručnosti.

Postavlja se pitanje da li je koncesioni ugovor koji je zaključen između Vlade Republike Srpske i pomenute kineske firme „entitetska“ tajna?

Čak i da jeste, ministarstvo kao izvršni organ vlasti nema ni pravo ni legitimitet da se ogluši na stav Okružnog suda.

Iz ovih razloga, a ohrabreni činjenicom da legitimitet i pravo javnosti da se upozna sa sadržajem misterioznog koncesionog ugovora prepoznaje i sudska vlast, Centar za životnu sredinu nastavlja sa pravnom borbom, te je ponovo podnio tužbu na novo-staro rješenje ministarstva.

Osim toga, Centar za životnu sredinu je podnio zahtjev za pristup informacijama u kojem je tražio dostavljanje studije ekonomske opravdanosti za izgradnju famoznog autoputa, na koji zahtjev još uvijek nismo primili odgovor.

Na ovaj način se borimo za svoje pravo i pravo javnosti uopšte da zna pod kojim uslovima i na koji način se raspolaže dobrima koja pripadaju svima i učestvuje u postupcima koji su od značaja za određivanje obaveza ovog entiteta u narednih 30 godina, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

rtvbn.com
foto – ilustracija