kolo srpskih sestara-pocelo pravljenje vaskrsnih peretaka (1)Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora počele su danas, tradicionalno, sa pripremom vaskršnjih peretaka koje će za najveći hrišćanski praznik Vaskrs, prodavati po cijeni od jedne KM, ali i darivati starima, siromašnima i djeci.

Predsjednik ove humanitarne organizacije Jadranka Mijić rekla je da je na ovom zahtjevnom poslu angažovano desetak članica koje će do petka, 10. aprila, raditi u dvije smjene na pripremi oko 3.000 peretaka, ovog tradicionalnog ukrasa svake vaskršnje trpeze u Potkozarju.

“To je autohtoni običaj Potkozarja i koliko je tražen potvrđuje podatak da smo prošle godine, od ukupnog broja pripremljenih, prodali čak 2.250 peretaka”, istakla je Mijićeva.

Ona je dodala da je izrada ove poslastice u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan proces za čiju je pripremu potrebno puno pažnje i kulinarskog iskustva.

kolo srpskih sestara-pocelo pravljenje vaskrsnih peretaka (2)“Kolo srpskih sestara sve radi da sačuva običaje i kulturu srpskog naroda ovog dijela Srpske, tako da se naše članice rado okupljaju radi pripreme peretaka, sa pažnjom i ljubavlju bez obzira na složenost njihove pripreme”, istakla je Mijićeva.

Ona je najavila da će članice Kola srpskih sestara povodom Vaskrsa i ove godine darivati i najmlađe, stare i iznemogle Prijedorčane i perecima, ali i kasnije drugim potrepštinama koje će nabaviti od sredstava dobijenih prodajom peretaka.

Mijićeva je potvrdila da će narudžbe putem telefona 231-730 ili dolaskom u prostorije Kola primati do četvrtka, 9. aprila, a na Veliki petak završiti i posao njihove distribucije svim naručiocima.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
kolo srpskih sestara-pocelo pravljenje vaskrsnih peretaka (3)