srna-ugovori za dovrsetak kuca (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske potpisali su danas u Prijedoru ugovore za dodjelu građevinskog materijala i opreme za pet korisnika Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, kao i novčane pomoći za ugradnju doniranog materijala, čija je ukupna vrijednost 81.300 KM.

Nakon potpisivanja ugovora, Pavić je rekao novinarima da će ovih pet porodica konačno riješiti pitanje stambenog zbrinjavanja.

Razgovarano je i o programu konačnog zatvaranja kolektivnih centara, koji su ranije zatvoreni, ali su potrebe nezbrinutog stanovništva bile takve da su se oni ponovo vratili u neke od njih, naveo je Pavić.

On je potvrdio da je u tom programu raspuštanja kolektivnih centara Prijedor dobio 20 stambenih jedinica, da je 16 korisnika već određeno, a da će još četiri biti određena kasnije i da je to vrlo značajan program da se konačno riješi problem kolektivnih centara.

“Grad Prijedor je već odredio lokaciju stambenog zbrinjavanja na Pećanima i snosiće troškove priključka zgrade na sve infrastrukturne instalacije koje su potrebne”, rekao je Pavić.

srna-ugovori za dovrsetak kuca (2)On je dodao da je u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja predviđeno da Prijedor dobije još 50 stanova, odnosno 50 korisnika će dobiti nove stanove koji će kao i ovi prethodni biti vlasništvo grada, a njihovi stanovnici samo korisnici.

Vrijednost ovog projekta je 1,7 miliona evra, od čega je donacija 1.350.000 evra, a ostatak će kroz rješavanje infrastrukturnih objekata biti učešće grada.

“Na ovaj način ćemo pomoći ovom dijelu našeg stanovništva da konačno riješi svoje stambeno pitanje”, istakao je Pavić.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Nenad Đokić istakao je da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja najveći program u BiH rađen na području Republike Srpske, čija je ukupna vrijednost 101 milion evra na nivou BiH, a vrijednost prvog potpprojekta je 2,6 miliona.

“U Prijedoru je ovo danas bio mali korak, jer je u pitanju pet korisnika kojima je ta vrsta pomoći odgovarala, budući da su imali već započete objekte”, rekao je Đokić.

On je potvrdio da je ukupna vrijednost projekta raspuštanja kolektivnih centara u Prijedoru 667.000 evra, od čega je kreditno zaduženje 540.000 evra, dok će ostatak biti doprinos grada Prijedora.

SRNA