Osnovna škola “Petar Kočić” iz Prijedora pobjednik je gradskog takmičenja iz programa borbe protiv mina. Drugo mjesto zauzeli su đaci OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske, a treće ekipa OŠ “Jovan Cvijić” iz Brezičana.

Iz prijedorskog Crvenog krsta, koji je organizovao takmičenje, smatraju da je važno da mladi stiču znanja iz ove oblasti, jer će ga prenijeti drugima.

“Ovu oblast smatramo veoma bitnom zato što će mladi ljudi naučiti kako se ponašati pri nailasku na minsko polje ili bilo kakav nepoznati predmet koji može biti potencijalno ubojito sredstvo. To znanje prenijeće svojim drugarima i članovima porodice”, rekao je Zoran Veselinović, sekretar Gradske organizacije CK Prijedor.

Draško Đenadija, predsjednik žirija, koji je i predstavnik Odsjeka Civilne zaštite Prijedor, rekao je da već dvadesetak godina, pored edukativnog, uspješno realizuju praktični dio uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava i čišćenja minskih polja.

“Na području grada Prijedora dosad smo uspješno očistili sve sumnjive površine koje su bile kvalifikovane kao minska polja. Sada se susrećemo s pojedinačnom pojavom neeksplodiranih ubojnih sredstava na terenu, što dosta uspješno otklanjamo uz pomoć deminerskih timova Republičke uprave Civilne zaštite, tako da je to stalna aktivnost”, rekao je Đenadija.

Osnovci škole “Petar Kočić” predstavljaće Prijedor na predstojećem regionalnom takmičenju “Misli mine”, a svoju lokalnu zajednicu prezentovaće na nivou regije i iz poznavanja pokreta Crvenog krsta.

kozarski.com