U Prijedoru je danas svečano otvoren mural „Obična vila“, autorke Jane Danilović iz Beograda.

Mural je oslikan na fasadi zgrade bivše „Jugobanke“ kod kružnog toka.

Autorka je kao motiv izabrala lice obične djevojke koje simboliše ljubav, vedrinu i razigranost.

Ovo je deveti prijedorski mural koji je nastao u okviru projekta „Prijedor, grad murala“, a realizuje ga Udruženje likovnih umjetnika Prijedora, u saradnji s Gradskom upravom Prijedor i italijanskim Trentom.

Ove godine, pobjednički mural izabran je na drugačiji način, jer time, kako je objašnjeno, dobijaju na kvalitetu.

“Ove je godine u pitanju pozivni konkurs, jer smo shvatili da na taj način podižemo kvalitet samih prijedloga. U užem izboru našlo se pet umjetnika koji imaju ozbiljne karijere. Stručni žiri odabrao je mural Jane Danilović, koja je doktorirala zidnu umjetnost i vrlo je poznata u svijetu murala”, rekao je Boris Eremić, koordinator Projekta “Prijedor, grad murala”.

Autor pobjedničkog murala dobitnik je nagrade “Paola de Maninkor” i novčanog iznosa od 3.000 KM koji obezbjeđuje italijanska opština Lavis. Otvaranju murala prisustvovali su predstavnici ove opštine i autonomne provincije Trento, odakle potiče umjetnica po kojoj nagrada nosi ime.

“Veoma smo sretni i zadovoljni što možemo da otvorimo deveti mural u Prijedoru. Naša sugrađanka Paola de Maninkor, nažalost, nije više među živima, ali bila bi srećna da zna da živi kroz ove nove murale”, rekao je Luka Paolaci, zamjenik načelnika opštine Lavis.

U Gradskoj upravi Prijedor zadovoljni su projektima poput ovog, koji doprinose ljepšem izgledu grada.

“Još jedna mural koji će ukrašavati ulice našeg grada i činiti ga ljepšim, mada moram posebnu zahvalnost da iskažem našim prijateljima iz Italije, jer da nije njih, bojim se da ova priča sa muralima ne bi trajala”, rekao je zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević.

Italijanska umjetnica Paola de Maninkor oslikala je prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke i Mašinske škole, 1998. godine.

kozarski.com