U organizaciji Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru je otvoren Izviđački višeboj “Kozara 2022″ koji je okupio oko 250 učesnika iz Breze, Zavidovića, Banja Luke, Osijeka, Petrova, Banovića, Broda, Vareša, Zenice, Tešnja, Doboja, Osijeka, Niša te ekipe odreda domaćina takmičenja.

Starješina Odreda ” Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević novinarima je izjavio da je ovo tradicionalna aktivnost koja je , nakon dvije godine pauze, ponovo okupila izviđače u Prijedoru.

“Zadatak izviđačkih ekipa je da u određenom vremenu na topografskim kartama koje dobiju, pronađu kontrolne tačke, a nakon toga trebaju te tačke sa karte pronaći i u prirodi ili u gradu i na njima onda rješavaju neki od zadataka – nekad su to testovi opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći , a nekad slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora, slikanje skice staze, vezivanje čvorova”, istakao je Badnjević.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973. godine, obnovljen je 2003.godine, da bi se od 2013.godine definitivno organizovao u novembru mjesecu u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan.

Ovogodišnji Izviđački višeboj otvorio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji se zahvalio Odredu izviđača “Dr Mladen Stojanović” koji, kako je naglasio, radi ovako fine stvari.

“Oni su danas okupili preko 200 učesnika na jednom mjestu u gradu Prijedoru, iz drugih opština i država i mi ćemo biti dobri domaćini i hvala im što su danas s nama, a iduća godina će biti godina velikog jubileja za naš odred i mi ćemo isto biti tu da ih podržimo”, istakao je Kovačević.

Džejna Džedo je izjavila da je tokom šest godina koliko je član Odreda izviđača “Zvijezda” Vareš naučila razne vještine i aktivnosti koje su joj pomogle i tokom školovanja i uopšte u životu.

“Izviđači su jedna predivna organizacija i željela bih da pozovem sve ljude da nam se priključe jer tu su druženja, mnoge aktivnosti i sticanje raznih vještina”, poručila je DŽedo.

Predsjednik izviđača grada Zenica Edin Šarić potvrdio je da sa prijedorskim odredom sarađuju već deset godina.

“Sve je počelo realizacijom Interetničkog kampa i u ovih deset godina održano je 80 velikih aktivnosti što uključuje naš zajednički rad u oko 400 dana raznih aktivnosti što je impresivan podatak i dalje se družimo i nastojaćemo da to proširujemo u budućnosti”, rekao je Šarić.

prijedorgrad.org