Sredinom septembra povučena je odluka o dokapitalizaciji Rudnika željezne rude „Ljubija“, ali je ostalo nejasno da li će dokapitalizacija u budućnosti biti nastavljenja. Evgenij Zotov, predstavnik Američko–kanadskog konzorcija SE-GEDC Corp, kaže da nije odustao od rudnog bogastva Republike Srpske.

Evgenij Zotov, kontroverzni biznismen koji se već godinama pojavljuje kao kupac Rudnika željezne rude „Ljubija“, kao svoj argument, protivnicima dokapitalizacije postavlja pitanje zašto se ruda prodaje po cijeni daleko nižoj od tržišne.

„Zainteresovani smo za najefikasniji i najtransparentniji način razvoja resursa željezne rude. Treba odmah zaustaviti prodaju po cijeni od 18 evra, kada je današnja cijena po toni 100 dolara, a dostizala je i 230 dolara. Ako neko brine za privatizaciju, treba se pitati ko dozvoljava takvu djelatnost sa resursima željezne rude“, kaže Evgenij Zotov, akcionar Američko – kanadskog konzorcija SE-GEDC Corp.

Kao rješenje, Zotov vidi stavljanje u pogon sva tri rudnika, kao i formiranje promjenljive cijene koja će pratiti kretanja na međunarodnom tržištu.

„Ključni benefit je najefikasnije i najtransparentnije iskorištavanje resursa željezne rude sva tri rudnika. Danas, samo jedan rudnik radi, a dva su zatvorena. Svi resursi moraju biti razvijani po međunarodnim standardima. Treba zaboraviti fiksnu cijenu i imati formulu cijene koja će zavisiti od svjetskog tržišta“, zaključuje Zotov.

Ranije najave prodaje državnog udjela u „Ljubiji“, nailazile su na ošte reakcije, a kritike poteza Vlade ne izostaju ni danas. Iz opozicije smatraju da će dokapitalizacija biti nastvaljena, a cijelom procesu zamjeraju netransparentnost.

„S obzirom na to da je i prva dokapitalizacija bila dogovorena sa Vladom, mi imamo opravdanu sumnju i razlog da mislimo da će se to nastaviti. Samo se bojim da se apetiti ne prošire na cijelu rudnu industriju Republike Srpske. Mislim da će to biti još jedan skandal u najavi. Ja se bojim da će to biti tako i da ću biti u pravu, mada bih volio da nisam, jer zna se kako se traži strateški investitor za takve investicije. To je prirodni resurs, to je naše prirodno bogatstvo i ovaj način na koji se to radi ukazuje na sumnjivost i transparentnost cijelog procesa“, smatra Milan Radović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Upit Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, uputili smo jos 18. oktobra, ali odgovor na pitanje o tome da li Vlada ostaje pri ranijem stavu da dokapitalizacije Ljubije neće biti, nismo dobili.

BN TV