Premijera muzičko-poetskog teatra “S Jesenjinom u srcu”, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora, biće izvedena u petak, 28. oktobra 2022. godine, sa početkom od 19 časova, uz slobodan ulaz.

Muzičko-poetski teatar je dio sveukupnog projekta promovisanja poezije Sergeja Jesenjina, projekta koji je Udruženje napisalo 2020. godine, povodom 125. godišnjice rođenja ovog velikog pisca, ali je usljed mnogobrojnih okolnosti morao sačekati određeno vrijeme za svoju realizaciju.

Kao polazna tačka za pravljenje muzičko-poetskog teatra poslužila je knjiga “Dajte mi otadžbinu moju”, izabrane pjesme koje je, u okviru pomenutog projekta, pripremio i na srpski jezik preveo prof. Vladimir Krčkovski.

U sklopu provođenja projekta, svi posjetioci i gledaoci muzičko-poetskog teatra dobiće na poklon pomenutu knjigu nakon završetka premijere.

Sve pjesme koje su sadržane u knjizi su u dvojezičnom obliku jer je namjera autora bila da se što više približi izvornosti napisane Jesenjinove riječi i njenoj zvučnosti na piščevom maternjem, ruskom jeziku.

Muzičko-poetski teatar je specifičan oblik scenskog izražavanja koji se rijetko koristi i koji naši sugrađani skoro da nemaju prilike da gledaju, pa je ovo jedinstvena prilika da uživaju u ovom jedinstvenom spektaklu.

Muzičko-poetski teatar je sastavljen od kombinacije govorenja stihova Sergeja Jesenjina, pjevačkih i igračkih numera, koje će izvoditi brojni izvođači, od učenika osnovnoškolskog uzrasta, preko srednjoškolaca do zrelih ljudi, koji će na svoj jedinstven način dočarati članovi Udruženja za očuvanje tradicije, zajedno sa svojim gostima iz OŠ “Dositej Obradović”, Gimnazije “Sveti Sava” i Pozorišta Prijedor.

Sve ovo je najbolja preporuka da se u petak, 28. oktobra 2022. godine u 19 sati, svi oni koje zanima poezija Sergeja Jesenjina, nađu u Pozorištu Prijedor.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor