glas-bibliotekaNarodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora može da se pohvali većim brojem čitalaca u odnosu na prošlu godinu.

Potvrdila je ovo direktor Biblioteke Mara Ećim uz napomenu da je među ljubiteljima književnosti najviše školaraca.

– Svaki dan se povećava broj mladih članova naše biblioteke. Tokom prošle godine učlanjeno je 475, a sada smo samo do aprila dobili 560 novih čitalaca – rekla je Ećimova.
Ističe da je knjiga popularna i među starijim Prijedorčanima, pa se broj poštovalaca pisane riječi na odjeljenju za odrasle ove godine povećao za 117.

Ećimova kaže da porast interesovanja za književnost prati i veći broj novih naslova na policama prijedorske biblioteke. Svi koji dođu u potrazi za književnom avanturom mogu da biraju između gotovo 55.000 djela.

– Nedavno smo na poklon dobili oko 400 knjiga, među kojima su klasici na ruskom jeziku. Često nam dolaze ljudi koji nemaju gdje da drže mnogo naslova, a nama ta djela dobro dođu da obogatimo knjižni fond – kazala je Ećimova.

Ona je naglasila da je veoma značajan i otkup stare knjige, a za prva četiri mjeseca ovaj fundus obogaćen je sa 300 bibliotečkih jedinica i broji gotovo 900 knjiga.

– Nedavno smo imali otkup serijskih monografskih publikacija i nama je bilo interesantno da je riječ o časopisu koji je izlazio 1900. godine i gdje se pojavljuje prvi bibliotekar Đorđe Pejanović. On je bio urednik tog lista, a njegovo ime nosi najveća nagrada u bibliotekarstvu Republike Srpske – kaže Ećimova.

Dan biblioteke

Mara Ećim je za Dan biblioteke, 24. maj, najavila niz događaja među kojima je i gostovanje aktuelnog dobitnika NIN-ove nagrade književnika Gorana Gocića. Biće održani i 10. majski susreti pjesnika, a neće izostati ni nagrade za čitaoce.

Glas Srpske