U Prijedoru će iduće sedmice biti obilježeno 30 godina od osnivanja prijedorskih ratnih jedinica i predstavljena monografija o ratnom putu ovih formacija koja se priprema od 2012. godine, najavio je predsjednik prijedorske Boračke organizacije Zoran Predojević.

On je naveo da je na današnji dan tačno prije 30 godina 343. brigada JNA krenula u pomoć srpskom narodu u Zapadnoj Slavoniji, a tri dana kasnije i Peta kozarska brigada.

“Mislim da je to bio sudbonosni momenat da se spasu mnogi životi srpskog naroda u Zapadnoj Slavoniji”, rekao je Predojević na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je istakao da su ponosni na ratni put prijedorskih ratnih jedinica koji je bio oko 15.000 kilometara.

Predojević je podsjetio da su prijedorske jedinice ratovale od Zapadne Slavonije, preko Posavine, Sarajevsko-romanijske regije i bihaćkog ratišta, a da su svoj grad odbranile 30. maja 1992. godine i 10. oktobra 1995. godine.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je objavljena knjiga o ratnom putu prijedorskih ratnih jedinica koja će demantovati mnogo toga što je pripisano vojsci i policiji iz Prijedora.

“Prijedorska Boračka organizacije je ponosna na ovaj projekat u kojem je u jednoj knjizi sastavljen ratni put i policije i vojske – 43. motorizovana, Peta pješadijska kozarska brigada, policija i Sedmi odred specijalne brigade policije”, dodao je Predojević.

Akademija i promocija monografije najavljeni su za ponedjeljak, 19. septembra, u 19.00 časova u Pozorištu Prijedor, a obilježavanje 30 godina od osnivanja prijedorskih ratnih jedinica nastavlja se na Malu Gospojinu, 21. septembra, programom kod centralnog spomen-kompleksa, u kasarni i kod crkve na Pašincu.

“Pozivamo sve borce, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i ostale građane da dođu da zajedno obilježimo 30 godina slobode”, poručio je Predojević.

SRNA