Svečana akademija i zvanično otvaranje Književnih susreta na Kozari održano je u petak uveče u sali pozorišta.

Ovogodišnje jubilarne 50. Književne susrete na Kozari otvorila je Monja Kasalović,načelnica gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti koja je istakla da je pedeset godina trajanja ovakve kulturne manifestacije jedan od razloga zašto je Prijedor 2022.godinu proglasio godinom kulture.

“Pedeset godina nije malo pogotovo za književne susrete i tokom obilježavanja ovog jubileja iza nas je bogat i raznovrstan program koji traje još od 7.septembra”, istakla je Kasalovićeva.

Ona je naglasila da je značajno da je grad Prijedor nastavio ovu tradiciju i nastaviće i ubuduće da podržava ovako značajnu manifestaciju.

“Zahvaljujemo se sponzorima kao i ministarstvu koje je , pored susreta podržalo i našu izdavačku djelatnost, te opštinama našeg potkozarskog kraja, kao saorganizatorima.Ovo je jedan vrijedan jubilej značajan ne samo za građane Prijedora već i za Republiku Srpsku”, istakla je Kasalovićeva.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković smatra da su Književni susreti na Kozari jedna od najznačajnijih književnih manifestacija koja kontinuirano uživa podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Stvaralaštvo Skendera Kulenovića je po svojoj veličini značaja ogromno i dragocjeno i zato je naša zajednička obaveza i odgovornost da se djelo takvih stvaralaca nikada ne zaborave” , izjavila je Ćakovićeva novinarima u Prijedoru gdje je večeras prisustvovala svečanoj akademiji i otvaranju susreta.

Ona je dodala da je manifestacija koja traje pola vijeka , pa i u izazovnim vremenima, zadržavala nivo kvaliteta koji jedan takav stvaralac kakav je bio Skender Kulenović i zaslužuje.

“Sama manifestacija zauzima posebno mjesto na književnoj i kulturnoj sceni Republike Srpske i njoj će, kao manifestaciji koja promoviše neke od najvećih kulturnih vrijednosti svog naroda , biti zagarantovan i uspjeh i dugovječnost, a ministarstvo će i ubuduće podržavati predstavljanje književne i kulturne baštine domaćih stvaralaca u cilju promocije domaće produkcije, ali kulturnog identiteta Republike Srpske”, istakla je Đakovićeva.

Svečanom otvaranju susreta prisustvovao je i ovogodišnji laureat Gojko Đogo koji je izjavio da se raduje što je dobio nagradu velikog pjesnika Skendera Kulenovića.

“Mislim da su dobrodošle ovakve manifestacije koje svake godine podsećaju na njega iz prostog razloga što mi se čini da je već krajem šezdesetih pa i ranije neka ta linija književnika kojoj je pripadao Skender Kulenović malo skrajnuta. Dobro je što se ova generacija vraća Skenderu pogotovo oni koji `rudare` u našem srpskom jeziku, a tu je Skender bio neumoran celog života od prvih đačkih stihova do poznih soneta”, rekao je Đogo.

Tokom književne večeri nastupili su književnici Milosav Tešić, Nenad Grujičić, Zdravko Miovčić, Slađana Milenković, Slađana Šimrak i Nemanja Dragaš.

U holu Pozorišta Prijedor večeras je u pratećem programu svečanog otvaranja predstavljena izdavačka djelatnost Književnih susreta koja je pokrenuta 2017.godine u izdanju Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije”.

Direktor ove ustanove Gordana Vila izjavila je da je do danas izdato 14 knjiga, a da će do kraja godine biti promovisane i dvije monografije o dva prijedorska umjetnika Sretena Stojanovića i Tihomira Ilijaševića.

“Pored knjige, predstavljeni su i plakati i fotografije koji se podsjećanje na 50 godina Književnih susreta i na sve laureate od 1978.godine od kada se dodjeljuje ova književna nagrada do danas, tačnije od Branka Ćopića pa do Đorđa Nešića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade”, izjavila je Vila.

Organizator Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a saorganizatori gradovi Banja Luka i Gradiška i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Srbac i Laktaši.

prijedorgrad.org