Ambasador Grčke u BiH Dimitros Papandreu izjavio je danas da u svim ratovima, krizama i sukobima uvijek postoje i šanse i da uvijek ima prostora za optimizam.

“Uvijek su tu i oni koji spekulišu, širom svijeta. Mi smo protiv kreiranja atmosfere straha. Mi mislimo da kriza stvara i prilike”, rekao je Papandreu na panel diskusiji “Modaliteti investicione promocije – preporuke za Republiku Srpsku” na investicionoj konferenciji “Invest Srpska 2022” u Prijedoru.

On je ocijenio da su za investitore najvažniji zakonodavni okvir, informacije o potencijalima i kako izbjeći korupciju, a da od velike koristi može biti i aktivnost kakvu ova ambasada provodi u protekle dvije godine – osnivanje grčkih kutaka u lokalnim zajednicama u BiH kakvih je do sada uspostavljeno šest, a u Prijedoru će biti sedmi.

“Kada dolazite u neku novu sredinu, vi želite vidjeti se s ljudima koji govore jezike, imaju informacije, raspoloženi su za razgovor”, rekao je Papandreu i dodao da je Nebojša Savanović iz Gradske uprave Prijedor vodeća osoba koja koja je u ovoj lokalnoj zajednici kreirala prijateljsko okruženje.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da više od 250 firmi iz Austrije već investiralo u Srpsku, a najzainteresovaniji su drvna i metalska industrija, energetika, prehrambena industrija i sektor informacionih tehnologija.

“Naša dijaspora je izuzetno važan faktor. Kad su u pitanju mala i srednja preduzeća, u 95 odsto slučajeva našao se neko naš i izlobirao da firma za koju radi investira u njihov grad. Ne mora uložiti novac, ali investiraće svoj obraz. Prijedor to vrlo dobro radi i tako se širi investicioni potencijal”, dodao je Filipović.

On je naglasio da je sve više ljudi iz dijaspore koji su se tamo ostvarili, imaju kapital i njima se moraju ponuditi isti uslovi, odnosno sistem mora biti jasan.

“Važno je i kreirati percepciju o Republici Srpskoj u svijetu, da je naš narod otvoren, da zna pokazati dobrodošlicu i biti na raspolaganju. Stvaranje pozitivne i atmosfere povjerenja je značajan faktor”, poručio je Filipović.

Konzul u Generalnom konzulatu Srbije Vesna Marinković rekla je da je Srbija regionalni lider u direktnim stranim investicijama, a da je saradnja Srpske i Srbije ojačana i specijalnim i paralelnim vezama.

“Srbija ulaže u Republiku Srpsku. Energetika kojom vi raspolažete vrijedna je zlata. Što se tiče digitalizacije, Republika Srpska stvorila je dobru podlogu osnivanjem resornog ministarstva i tu su veze dosta žive, ali mislim da bi moglo i više”, navela je Marinkovićeva.

Ona je kao zajedničke investicije Srpske i Srbije izdvojila hidroelektranu Buk Bijela, aerodrom Trebinje i auto-put do Bijeljine.

Šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Mićo Ćetković rekao je da Srpska sa NJemačkom ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni od 23 miliona maraka, da su njemački privrednici zainteresovani za energetiku, metalsku i drvnu industriju, ali i turizam, posebno banjski.

“Svi koji žele da posjete banjska liječilišta u Srpskoj, njemačko socijalno osiguranje plaća. Zahtjevi se pojedinačno razmatraju, ali je to korist za sve strane, jer dan u banji u NJemačkoj je, recimo, 400 evra, a ovdje možda 100 maraka”, pojasnio je Ćetković.

SRNA