U Prijedoru je danas održan sastanak Regionalnog odbora udruženja penzionera regije Prijedor, na kojem je bilo riječi o materijalnom statusu ove populacije. Po riječima predstavnika penzionera, u poslјednjih nekoliko godina njihov položaj značajno je popravlјen, prije svega povećanjima penzija.

-Uzmimo u obzir ovu godinu. Početkom godine su povećane penzije za četiri odsto i već u maju je povećana za još 10 odsto. I dobio je svaki penzioner po 100 KM vanredne pomoći. A da ne govorim još i o vaučerma koje penzioneri mogu iskoristiti da posjete neko turističko odredište ili banjsko-rehabilitacioni centar – izjavio je Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Bilo je riječi i o ulozi lokalnih zajednica u podršci ovoj populaciji, a na sastanku je istaknuto da Prijedor važi za grad koji je u proteklih 15 godina izdvajao značajna novčana sredstva za pomoć penzionerima. Ta cifra danas iznosi 300.000 KM na godišnjem nivou, kažu iz gradskog Udruženja penzionera.

– Mi smo prepoznatlјivi u Republici Srpkoj kada je u pitanju izdašnost lokalne zajednice i grada za pomoć penzionerskoj populaciji. Ovom prilikom želim iskreno da se zahvalim i onim prethodnim, ali posebno mlađoj garnituri koja je prepoznala treću dob i to da smo i mi stanovnici grada – rekao je Slobodan Brdar, predsjednik Regionalnog odbora udruženja penzionera regije Prijedor.

Sastanaku su prisustvovali gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, načelnici opština prijedorske regije, te narodni poslanici Dragoslav Kabić i Dražen Vrhovac, kao i direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

kozarski.com