U Omarskoj je danas obilježena 30. godišnjica od formiranja Trećeg bataljona, poznatijeg kao Omarski bataljon, koji je djelovao u sastavu Pete kozarske lake pješadijske brigade i 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske. Evocirane su uspomene na ratni put ovog bataljona i 120 poginulih boraca.

“Ostaje nam obaveza da se sjećamo naših poginulih boraca. Da o njihovim porodicama vodimo računa onoliko koliko možemo. Sigurno, da je ovo obilježavanje velika stvar iz razloga što pruža priliku da se okupimo svake godine, da evociramo uspomene na ratni put bataljona, koji je dao doprinos stvaranju Republike Srpske”, rekao je Radovan Ilić, ratni komandant Trećeg bataljona.

U Hramu Svetog velikomučenika Lazara služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik posvećen poginulim borcima sa područja Omarske i okolnih sela. Među njima i predstavnici Grada Prijedora.

“Sjećamo se onih koji su živote dali za Republiku Srpsku. Svake godine okupljamo se ovdje u Omarskoj i tako će biti i ubuduće. Sa ovog mjesta, šaljemo poruke mira i tolerancije”, rekao je Ranko Kolar, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora.

Vijence je položio i Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, koji je istakao da je doprinos ovog bataljona u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ogroman, te da to nikad ne smijemo da zaboravimo.

“Kroz ovaj bataljon prošlo je oko 1.800 vojnika. Ako se uzme u obzir broj poginulih i ranjenih, stradao je ili bio van stroja svaki četvrti borac. Ali, bili smo spremni da podnesemo žrtvu, da nam se ne bi ponovilo ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Ovo je herojski bataljon”, rekao je Milunović.

Obilježavanje 30. godišnjice od formiranja Omarskog bataljona, održano je u organizaciji Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

kozarski.com