Da li je to krenula rasprodaja strateških preduzeća i gušenje privrede Prijedorske regije od strane aktuelne vlasti zbog straha od gubitka izbora? Po onome što radi aktuelna vlast čini mi se da je realizacija u toku, kaže dr Duško Ivić, potpredsjednik DNS i šef kluba poslanika stranke u Narodnoj skupštini.

Aktuelna vlast čini sve da ekonomski uništi Prijedorsku regiju i to se dobro vidi po onome što radi u strahu od gubitka izbora, kaže Ivić i dodaje da je jedan od gorkih primjera uništavanja turističke privrede Prijedorske regije Trgovska gora i odlaganje radioaktivnog otpada u skladište pored rijeke Une.

Ivić kaže da Vlast RS ne čini ništa ili, bolje je reći, pušta vlasti Republike Hrvatske da tu naprave odlagalište radioaktivnog otpada i na taj način zapečate sudbinu građana Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice odnosno unište cijelu regiju. Kako kaže, svojim nečinjenjem kao da žele da pokažu građanima ovih područja da prirodne ljepote i turizam ove regije treba da nestanu.

– Sljedeći primjer je Rudnik željezne rude “Ljubija”, koji sada ponovo žele da prodaju, poslije neuspješne prodaje državnog kapitala 2015. godine u NSRS kada je DNS, zahvaljujući podršci opozicionih poslanika, uspio da zaustavi prodaju državnog kapitala – kaže Ivić.

Dodaje da je tada DNS tražio da se rudnik pokrene da radi, da rudarenje u Ljubiji ponovo zaživi, da Ljubija oživi kao mjesto i da se zaposle stanovnici Ljubije i cijele Prijedorske regije, dok je koncept SNSD bio da se RŽR proda “nekom tamo tajkunu” i na jeftin način dođe do atraktivnih lokacija u centru grada koje su pogodne za gradnju, a koje su sada u vlasništvu Rudnika.

Ivić ističe samo jednu lokaciju, a to je veliki parking pored Centra za socijalni rad, a kaže da ih ima još mnogo.

– Atraktivne lokacije su u pozadina privatizacije RŽR “Ljubija” po SNSD konceptu, a ne pokretanje rudnika. Izgleda da je i zadnja posjeta Izraelu gospodina Dodika, predsjednika SNSD, bila u tom cilju da se rudnik proda po svaku cijenu prije izbora, dok su još na vlasti – poručuje Ivić.

On dodaje da su učesnici u prodaji ostali isti iz 2015. godine, a isti su ostali i ciljevi – otimanje imovine od građana Srpske i prodaja u bescjenje, bogaćenje politički podobnih tajkuna.

– To znači da Republika Srpska ostaje bez jednog od najvećih rudnika željezne rude u Evropi, a trenutna geopolitička situacija nam govori da će rudnici željezne rude tek biti na cijeni poslije završetka sukoba u Ukrajini, jer će potražnja za željeznom rudom biti još veća – rekao je potpredsjednik DNS.

Podsjećamo, portal Capital je objavio da je Republika Srpska odlučila da emisijom akcija dokapitalizuje Rudnik željezne rude „Ljubija“, nakon čega će ostati bez većinskog udjela u ovom preduzeću. Po dogovoru, akcije će kupiti kompanija „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“, za koju je ovaj posao lobirao i dogovarao kontroverzni Evgenij Zotov. Navodno je sve dogovoreno prilikom aktuelne posjete Milorada Dodika Izraelu.

Duško Ivić tvrdi da se aktuelna vlast trudi da, pored rasprodaje strateških preduzeća, na svaki način uguši bilo kakvu privrednu aktivnost ove regije, da ugasi život u ovoj regiji.

– Najaktuelniji primjer je i zatvaranje graničnog prelaza Jasenovac. Taj granični prelaz je žila kucavice za izvozno orijentisanu i turističku privredu, kao i građane Prijedorske regije. Zamislite u jeku sezone zatvaraju granični prelaz i put koji se može raditi u bilo koje doba godine, tako da će ugostitelji ostati i bez ono malo prihoda koje su trebali zaraditi, a izvozno orijentisani privrednici će, zbog dužine prevoza robe, koji je sada duplo duži, i visoke cijene goriva, pretrpjeti velike gubitke – smatra Ivić.

On ističe da je aktuelna vlast ovim potezom zatvorila nos i usta privredi i građanima Prijedorske regije i tjera ih da dišu.

– Građani Prijedorske regije, privrednici, razmislite koliko ćemo još dugo moći tako disati, a da se ne ugušimo – zaključio je Ivić, saopšteno je iz DNS.

srpskainfo.com